Motorsport

Zlato z Krumlova má tým Hyundai. Poprvé se ukázal IONIQ 5 N

Po napínavém souboji na domácí půdě jde dvojice Michal Žďárský a Jakub Nábělek, tovární posádka českého Hyundai, do vedení světového poháru FIA ecoRally Cup. Rozhodovalo se až v poslední rychlostní zkoušce. Soutěž si s vozem IONIQ 5 N vyzkoušel i Václav Janík, automobilový závodník a majitel týmu Hyundai Janík Motorsport.

V okolí Českého Krumlova proběhl již 12. ročník Czech New Energies Rallye, která je jedinou českou zastávkou světového poháru Bridgestone FIA ecoRally Cup a zároveň první soutěží nového šestidílného ročníku ČEZ Mistrovství ČR v ecoRally. Nejnáročnější podnik kalendáře vedl po trasách tradiční krumlovské rallye i rychlostních zkouškách loňské Central European Rally, kde se na podzim v rámci mistrovství WRC proháněly největší hvězdy světového rallyesportu. Na posádky čekalo téměř 600 kilometrů, z toho 350 měřených.

„Krumlov je náročný vždy, tentokrát nám ale po drobném zaváhání krátce po startu dal zabrat jako nikdy. Po propadu na devátou pozici jsme zahájili stíhací jízdu, jakou jsem ještě nezažil. Stoupali jsme pořadím zkoušku za zkouškou a na první pozici se definitivně posunuli až v té úplně poslední. Byl to souboj o každou desetinu,“ popsal napínavý průběh rallye Michal Žďárský.

Loňští světoví šampioni Žďárský s Nábělkem svůj boj dotáhli do úspěšného konce a z Krumlova si nakonec odvezli plný počet bodů do mezinárodního šampionátu FIA. V něm se po čtvrté z celkem 12 soutěží osamostatnili v čele průběžného hodnocení před italsko-polskou a bulharskou posádkou. Vítězství v pravidelnosti v kombinaci se skvělou spotřebou nové Kony Electric zároveň znamenalo i první místo v hodnocení českého mistrovství.

Celkem v Krumlově startovalo hned šest elektromobilů Hyundai: tři vozy IONIQ 5 a tři Kony. Posádka Tomáš Plesník – David Dočekal s Konou Electric dokázala opanovat samostatně hodnocený pohár ve spotřebě Phoenix Contact a značka Hyundai se zároveň posunula na první místo v poháru konstruktérů Bridgestone FIA ecoRally Cup.

Na jihočeských silnicích se také veřejnosti poprvé naživo představil 650koňový IONIQ 5 N, první elektromobil sportovní divize Hyundai N. Václav Janík navigovaný Milanem Bydžovským s ním jeli hlavně ze zvědavosti a bez jakýchkoliv dřívějších zkušeností, přesto soutěž ukončili na 18. místě v rámci mistrovství ČR a dokonce 15. místě v hodnocení FIA. To je při první účasti na podobné soutěži velmi dobrý výsledek.

„Když milujete auta, vždy chcete vyzkoušet něco nového, ať už jsou to trucky nebo elektromobily. Pro nás bylo velké překvapení, jak soutěž probíhá a jak je náročná – před vítězi musím opravdu smeknout. Je to úplně jiné závodění, ale bavilo nás to a hned jsme se rozhodli jet další závod. Zároveň nás nadchl IONIQ 5 N. Nenašel jsem na něm nic, co bych udělal jinak. Má nádherný design, skvělý interiér, sladěný podvozek, spoustu výkonu a je z něj cítit nádech motorsportu. Zamilovali jsme se do něj a klidně bych si ho pořídil domů,“ prozradil Václav Janík.

Související příspěvky
Motorsport

Křest ledem. Mistři ecoRallye otestovali novou Konu ve Švédsku

2 Mins read
Nedaleko polárního kruhu začala další sezóna světového poháru Bridgestone FIA ecoRally Cup. Do Švédska vyrazila za obhajobou titulu i česká reprezentační posádka…
Motorsport

Hayden Paddon: Rallyová Kona EV jezdí neskutečně

12 Mins read
Sympatický Novozélanďan Hayden Paddon je zkušený pilot rallye, který odjel několik sezón ve WRC a na svém kontě má vítězství z Argentiny v roce…
Motorsport

Mistry v řízení elektromobilů jsou Češi. S Konou z Nošovic vyhráli šampionát FIA

2 Mins read
Od Švédska, přes Portugalsko až po Slovinsko letos sbírali body Michal Žďárský a Jakub Nábělek, reprezentanti České republiky v nejnáročnější soutěži elektromobilů…