Motorsport

Mistry v řízení elektromobilů jsou Češi. S Konou z Nošovic vyhráli šampionát FIA

Od Švédska, přes Portugalsko až po Slovinsko letos sbírali body Michal Žďárský a Jakub Nábělek, reprezentanti České republiky v nejnáročnější soutěži elektromobilů – oficiálním mistrovství FIA ecoRally Cup. Dokázali se prosadit v těžké mezinárodní konkurenci a po závěrečném podniku v Dolomitech mohli nad hlavu zvednout zlaté poháry.

Před italským finále měla česká dvojice náskok pouhé dva body na dvojnásobné mistry světa ze Španělska a musela tak předvést svoje maximum. Celkové druhé místo k tomu nakonec stačilo i díky stabilně skvělým výsledkům v průběhu celého roku – prvnímu místu z Portugalska, stříbru ze Španělska, bronzu z Monte Carla a Českého Krumlova, čtvrtým místům ze Švédska a Španělska a nejhoršímu pátému, ale i tak slušně bodovanému umístění ze Slovinska.

„Je to fantazie, jsme nadšení, tohle byl náš sen. Bude to znít jako klišé, ale hodně jsme se na tenhle výsledek nadřeli. Celá sezóna byla opravdu dlouhá a náročná, s naší elektrickou Konou jsme po Evropě najeli téměř 40 000 kilometrů. V naší třetí kompletní sezóně na úrovni světového poháru ale můžeme konečně nad hlavu zvednout pohár pro vítěze celého ročníku,“ neskrývá nadšení Michal Žďárský.

Titul v šampionátu Bridgestone FIA ecoRally Cup představuje vůbec první vítězství jakékoliv české posádky na této úrovni, dosavadním nejlepším výsledkem pro Českou republiku bylo loňské třetí místo stejné dvojice. Závěrečná italská soutěž navíc byla nevyzpytatelná a přinesla i množství přejezdů přes horské průsmyky se silnicemi pokrytými sněhem.

„Věděli jsme, že uspět zde bude hodně náročné a od začátku jsme se proto hodně zaměřili na spotřebu, se kterou umíme správně pracovat a naše auto nám v tom hodně pomáhá. Tato taktika nám vyšla na jedničku, v soutěži spotřeby jsme nakonec zvítězili a v součtu s hodnocením pravidelnosti jsme v Itálii brali konečné druhé místo,“ doplnil navigátor Jakub Nábělek.

Za továrním týmem Hyundai Motor Czech se po osmi odjetých soutěžích se ztrátou jednoho jediného bodu (81 vs 80 bodů) usadila italsko-francouzská posádka Guido Guerrini – Artur Prusak následovaná dřívějšími šampiony ze Španělska ve složení Eneko Conde Pujana – Lukas Sergnese (77 bodů).

„Obzvlášť před naším autem musíme smeknout. Funguje naprosto skvěle jak po řidičské stránce, tak i při každodenním užívání včetně našich dlouhých přejezdů. Hyundai Kona Electric jsme si opravdu zamilovali,“ prohlásil Žďárský. Mistrovský titul tak bude i příští rok obhajovat v barvách Hyundai Motor Czech s nošovickou Konou Electric a navigátorem Jakubem Nábělkem, stejně jako několikanásobný domácí titul v českém šampionátu.

Foto: Marco Passaniti

Související příspěvky
Motorsport

Zlato z Krumlova má tým Hyundai. Poprvé se ukázal IONIQ 5 N

2 Mins read
Po napínavém souboji na domácí půdě jde dvojice Michal Žďárský a Jakub Nábělek, tovární posádka českého Hyundai, do vedení světového poháru FIA…
Motorsport

Křest ledem. Mistři ecoRallye otestovali novou Konu ve Švédsku

2 Mins read
Nedaleko polárního kruhu začala další sezóna světového poháru Bridgestone FIA ecoRally Cup. Do Švédska vyrazila za obhajobou titulu i česká reprezentační posádka…
Motorsport

Hayden Paddon: Rallyová Kona EV jezdí neskutečně

12 Mins read
Sympatický Novozélanďan Hayden Paddon je zkušený pilot rallye, který odjel několik sezón ve WRC a na svém kontě má vítězství z Argentiny v roce…