Pro řidiče

Tlačítka jsou bezpečnější. Plně dotyková auta nedostanou 5 hvězd

Organizace Euro NCAP, která testuje bezpečnost nových aut prodávaných v Evropě, chce ve svém hodnocení začít zohledňovat i způsob ovládání nejdůležitějších funkcí. Pokud výrobce příliš propadne dotykovým displejům, nebude mít šanci získat nejvyšší ocenění.  

Kdyby měla mít dnešní chytrá auta na každou ze stovek funkcí tlačítko či jiný ovladač, vypadalo by to v jejich interiéru jako v kokpitu raketoplánu. Moderní displeje umožňují pohodlný přístup k online službám, aplikacím v telefonu nebo praktickým nastavením. Daní za to jsou zvýšené nároky na pozornost řidiče, protože často nestačí jen letmý pohled či dotek po paměti.

Aby se dotykové ovládání nerozšířilo i tam, kde už by jeho přínosy byly na úkor bezpečnosti, plánuje Euro NCAP automobilkám nastavit mantinely. Od ledna 2026 bude vyžadovat fyzické ovladače pro kritické funkce, aby testovaný model mohl získat pětihvězdičkové hodnocení. Ředitel strategického vývoje Euro NCAP Matthew Avery uvedl, že organizace již o svém záměru informovala automobilky a ty její iniciativu podporují.

Displeje ano, ale s mírou

Nejprve má být dotykové ovládání zapovězeno směrovkám, stěračům, klaksonu, varovným světlům a systému eCall, doporučení se tedy netýká komfortních funkcí. Seznam nicméně ještě není definitivní a není vyloučeno, že se v dalších vlnách bude rozšiřovat. Hlavně tak ale Euro NCAP výrobcům i veřejnosti vysílá silný signál, že je nezbytné nad touto problematikou přemýšlet a nevhodná ergonomie může být velkým terčem kritiky.

Hyundai dlouhodobě patří mezi automobilky, které přítomnost ovladačů v interiéru hájí. Například interiér modernizovaného Tucsonu, který přebírá hlavní designové prvky od nové Kony, sofistikovaně kombinuje velké displeje s výraznými mechanickými prvky.

Pružně reaguje i na přání zákazníků a vylepšený IONIQ 5 tak například dostal na středovou konzoli nová tlačítka pro ovládání nejčastěji používaných funkcí, jako je vyhřívání sedadel a volantu, a tlačítka na volantu jsou ergonomičtější, jak můžete srovnat na fotografiích původní a nové verze:

Požadavky organizace Euro NCAP sice nejsou závazné, vysoké hodnocení v jejích testech je však pro automobilky otázkou prestiže a pro mnoho zákazníků hraje klíčovou roli při výběru nového vozu. Institut tak pomáhá určovat, jaké vlastnosti jsou v automobilovém světě považovány za základ bezpečnosti a testované systémy se časem stávají součásti povinné výbavy dané zákonem.

Související příspěvky
Pro řidiče

Financování auta, díl třetí: Co potřebujete vědět o pojištění

3 Mins read
Plánujete si pořídit nové či zánovní auto na splátky? Dobrá zpráva je, že doba jde kupředu a moderní „půjčky“ si můžete přizpůsobit…
Pro řidiče

Fenomén phishing. Jak se mu bránit?

5 Mins read
Podvody v online prostředí mají často podobu takzvaných phishingových útoků. Jde o podvodné e-maily či SMS, ve kterých se odesílatel vydává za…
Pro řidiče

Stát přispěje na elektromobil až 300 tisíc. Radíme, jak na to

4 Mins read
Letos v březnu odstartuje nová dotační výzva s názvem Záruka Elektromobilita. Firmy, ale i drobní podnikatelé a živnostníci mohou díky ní za výhodných podmínek…