Motorsport

Křest ledem. Mistři ecoRallye otestovali novou Konu ve Švédsku

Nedaleko polárního kruhu začala další sezóna světového poháru Bridgestone FIA ecoRally Cup. Do Švédska vyrazila za obhajobou titulu i česká reprezentační posádka Hyundai Motor Czech s novou generací modelu Kona Electric.

Po loňském historickém úspěchu v podobě mistrovského titulu ze světového poháru FIA letos Michal Žďárský s Jakubem Nábělkem opět vsadili na elektrickou Konu z Nošovic, přezbrojili však na její novou generaci. Tu důkladně prověřili jak při dlouhé cestě do švédského Östersundu, tak v hlubokých mrazech na zasněžených a zledovatělých cestách náročných zkoušek první letošní soutěže – Östersund Winter Eco Rally.

„Na novou generaci jsme se moc těšili. V autě trávíme při přesunech opravdu hodně času, s naším loňským vozem jsme po Evropě najezdili přes 60 000 kilometrů. Proto velmi oceňujeme větší komfort i rychlejší nabíjení. Navíc díky prostornějšímu interiéru a kufru uvezeme i víc věcí,“ shrnuje dojmy z první dlouhé cesty řidič Michal Ždárský. „Během naší švédské mise jsme si nemohli vynachválit možnost vyhřátí auta na dálku, to se ve Švédsku vyloženě hodilo,“ dodává navigátor Jakub Nábělek.

V premiérové soutěži na posádky čekala solidní porce 495 kilometrů rozdělená do dvou sekcí, z toho celkem 322 kilometrů bylo měřených. Česká dvojice se s nimi dokázala vypořádat nadmíru dobře a ze Švédska si po loňském bronzu odvezla velmi slušné druhé místo.

„Švédská soutěž je jedna z nejnáročnějších a hlavně zcela odlišná typem zkoušek. Všechny se jedou výhradně na zasněžených či zledovatělých cestách. Byli jsme jednou z pouhých tří posádek, které soutěž odjely na klasických zimních pneumatikách, všichni ostatní vsadili na hroty. Přesto jsme si rallye moc užili a zdárně se proklouzali až do cíle. Auto se i za těchto podmínek chovalo úplně fantasticky a čitelně. Druhé místo bereme všema deseti a už se těšíme na další soutěže, kde si na soupeře věříme ještě o chlup víc,“ hodnotí Žďárský.

V rychlém sledu nyní budou následovat další dva podniky: španělská Eco Rally Comunitat Valenciana a slovinská Mahle Eco Rally. Po nich si tovární posádka Hyundai Motor Czech od cestování trochu odpočine, v polovině března totiž přijde na řadu domácí Czech New Energies Rallye v Českém Krumlově.

Foto: Lars-Göran Andersson, Michal Žďárský

Související příspěvky
Motorsport

Zlato z Krumlova má tým Hyundai. Poprvé se ukázal IONIQ 5 N

2 Mins read
Po napínavém souboji na domácí půdě jde dvojice Michal Žďárský a Jakub Nábělek, tovární posádka českého Hyundai, do vedení světového poháru FIA…
Motorsport

Hayden Paddon: Rallyová Kona EV jezdí neskutečně

12 Mins read
Sympatický Novozélanďan Hayden Paddon je zkušený pilot rallye, který odjel několik sezón ve WRC a na svém kontě má vítězství z Argentiny v roce…
Motorsport

Mistry v řízení elektromobilů jsou Češi. S Konou z Nošovic vyhráli šampionát FIA

2 Mins read
Od Švédska, přes Portugalsko až po Slovinsko letos sbírali body Michal Žďárský a Jakub Nábělek, reprezentanti České republiky v nejnáročnější soutěži elektromobilů…