Motorsport

Mistrovství v ecoRally je v polovině, Češi s Konou drží vedení

Po nádherné rallye na Azorech udržuje vedení ve světovém šampionátu Bridgestone FIA ecoRally Cup dvojice Michal Žďárský – Jakub Nábělek hájící české barvy s novou generací modelu Hyundai Kona Electric. Nyní soutěžní týmy zamíří do Belgie a na Island.

Po vítězství v Českém Krumlově absolvovala tovární posádka českého Hyundai dvě portugalské zastávky a na obou se jí vedlo skvěle – pokaždé vystoupala na stupně vítězů. V okolí Lisabonu dokázala zopakovat své loňské vítězství a při premiéře na Azorských ostrovech dosáhla na druhou příčku. Obě soutěže přitom byly výzvou nejen z pohledu nabité domácí konkurence, ale zároveň i logistickým oříškem.

„Azory naštěstí následovaly hned po Oeiras Eco Rally, tudíž jsme auto po zastávce v Lisabonu nalodili na trajekt a shledali se s ním po třech týdnech přímo na Azorech. Jakmile dopluje zpátky do Portugalska, doletíme si pro něj a zbývajících 3000 km pojedeme po ose. Ale máme v tom už praxi a vzhledem k dlouhému dojezdu auta a dostatečné infrastruktuře stanic napříč Evropou to není sebemenší problém,“ popisuje Michal Žďárský.

Další dlouhé přesuny budou následovat. Hned po návratu z evropských soutěží na Michala s Jakubem čeká soutěž domácího ČEZ Mistrovství ČR v ecoRally v okolí Olomouce, následovaná dalšími podniky světového poháru v Belgii, na Islandu a ve Švýcarsku.

„I přesun vozu na Island je samozřejmě vcelku výzva, ale podařilo se nám vše poskládat tak, že se naše soutěžní Kona z Nošovic skutečně podívá po Azorech i tam. Na Azorech jsme přemýšleli o tom, jestli se tam v provozu vůbec někdy nějaké auto na českých značkách pohybovalo, nebo naše Kona Electric byla první,“ doplňuje Michal.

Výsledkově jsou na tom obhájci loňského mistrovského titulu v polovině sezóny skvěle a položili solidní základy pro další úspěch. Po výhře v Lisabonu a druhém místě na Azorech mají v čele průběžného hodnocení příjemný sedmibodový náskok před italskou posádkou na druhém místě. Až s výrazným odstupem pak následují portugalské, španělské, slovinské a bulharské týmy.

„První a druhé místo na portugalských zastávkách rozhodně nebyla samozřejmost. Jsou známé svou vyrovnaností a účastí silných domácích posádek. Jsme rádi, že jsme se s nimi dokázali vypořádat. Hlavně Azory byla opravdová výzva, protože pořadatelé posádkám nachystali vskutku náročné zkoušky vysoko v horách s různými druhy povětšinou nezpevněných cest i několika brody,“ popisuje zrod dvou pódiových umístění v řadě navigátor Jakub Nábělek.

Úspěch české posádky s Konou Electric má za následek i silnou pozici Hyundai v hodnocení značek. Aktuálně je po šesti z 12 soutěží ve vedení.

Související příspěvky
Motorsport

Zlato z Krumlova má tým Hyundai. Poprvé se ukázal IONIQ 5 N

2 Mins read
Po napínavém souboji na domácí půdě jde dvojice Michal Žďárský a Jakub Nábělek, tovární posádka českého Hyundai, do vedení světového poháru FIA…
Motorsport

Křest ledem. Mistři ecoRallye otestovali novou Konu ve Švédsku

2 Mins read
Nedaleko polárního kruhu začala další sezóna světového poháru Bridgestone FIA ecoRally Cup. Do Švédska vyrazila za obhajobou titulu i česká reprezentační posádka…
Motorsport

Hayden Paddon: Rallyová Kona EV jezdí neskutečně

12 Mins read
Sympatický Novozélanďan Hayden Paddon je zkušený pilot rallye, který odjel několik sezón ve WRC a na svém kontě má vítězství z Argentiny v roce…