Zákulisí

Ať jsou slyšet! Hyundai dodává elektromobilům emoce skrze zvuk

Zábava za volantem je pro mnohé řidiče neodmyslitelně spjata se zvukem spalovacího motoru. Ten u elektromobilů chybí a jízda v nich přináší jiný druh zážitku. V novém sportovním modelu IONIQ 5 N však Hyundai díky unikátní technologii N Active Sound+ spojuje to nejlepší z obou světů.

Zvukový projev auta je složitá disciplína, kterou se v každé automobilce zabývá množství inženýrů. Každé auto totiž musí uživateli znít příjemně a hlavně tak, jak se od něj v dané třídě očekává. Očekávání jsou přitom různá. Luxusní vozy a elektromobily musí hlavně eliminovat všechny nepříjemné zvuky a nabídnout co největší akustický komfort, aby se naplno využil jejich potenciál pro odpočinek a uvolněné cestování.

Řídíme i ušima

Záleží přitom na každém detailu, od utlumení různých komponent až třeba po návrh správného zvuku blinkru. Elektromobily navíc musí v nízkých rychlostech povinně vydávat zvuk, který na jejich pohyb upozorní chodce. Také ten inženýři intenzivně ladí, protože jde o určitý zvukový podpis auta i celé značky.

Zatímco ticho je známkou luxusu, u sportovních aut hraje naopak výrazný zvuk důležitou roli pro vyvolání emocí a zpětnou vazbu při jízdě na limitu. Nejde jen o efekty jako je práskání do výfuku při ubrání plynu, ale díky gradaci směrem k omezovači a řazení jednotlivých stupňů se řidič ušima lépe orientuje třeba při jízdě na okruhu, aniž by musel uhýbat očima od asfaltu před sebou.

Elektromobily jsou sice díky svému okamžitému a nepřetržitému přísunu výkonu až neuvěřitelně rychlé, chybí jim však záchytné akustické body, které pomáhají odhadovat rychlost a tempo jízdy. Ostrý elektromobil Hyundai IONIQ 5 N to ovšem mění. A soudě dle nadšených reakcí novinářů se povedlo vytvořit víc než jen digitální atrakci – technologie N Active Sound+ umožňuje užít si rychlost elektrického auta dosud nevídaným způsobem.

Emoce na požádání

Při běžné jízdě se může Hyundai IONIQ 5 N chovat jako každý jiný tichý elektromobil. N Active Sound+ však zároveň dává na výběr ze tří dalších zvukových projevů:

  • Strhující Supersonic inspirovaný proudovými letouny, který zdůrazňuje absolutní rychlost
  • Futuristický Evolution inspirovaný koncepty RN22e a N 2025 Vision Gran Turismo, který klade důraz na ozvučení při prudkém průjezdu zatáčky
  • Výbušný Ignition, ve kterém IONIQ 5 N umí řvát a práskat „do výfuku“ jako ostré modely Hyundai N se spalovacími motory

Unikátní je propojení N Active Sound+ s dalšími průkopnickými technologiemi, zejména systémem N e-Shift, který dokonale věrně simuluje chování sedmistupňové automatické převodovky. Řidič ji může ovládat klasicky pádly pod volantem, přestože elektromobil má ve skutečnosti pouze jednostupňovou převodovku, a pokud je systém vypnutý, vůbec řadit nepotřebuje. Zvuk i výkon gradují s otáčkami a nechybí ani detaily jako přerušení výkonu po vytočení do omezovače nebo práskání při podřazení. Řidič si tak připadá jako ve sportovním voze se spalovacím motorem.

Díky osmi interním a dvěma externím reproduktorům navíc může být IONIQ 5 N náležitě slyšet nejen v interiéru, ale i zvenku. Stávající nabídka zvukových profilů je přitom jen začátek. Například v novém okruhovém IONIQ 5 N eN1 Cup si každý závodní tým může vytvořit svůj vlastní zvukový projev. Technologii budou dál rozvíjet i další budoucí elektromobily Hyundai – jako první má dorazit IONIQ 6 N.

„Tichý projev elektrických aut představuje výzvu a příležitost. Zatímco někteří zákazníci oceňují ticho v kabině, jiní pro lepší dokreslení emocí, zábavy při řízení a samotného zapojení do ovládání auta potřebují specifickou zvukovou odezvu. Tvorba zvuků pro elektromobily je pro nás tedy příležitostí, jak pomocí inovativních a kreativních řešení uspokojit poptávku všech možných skupin zákazníků,“ vysvětluje Dr Oliver Jung, odborník na zvukový design v HMETC v Německu.

Inženýři Hyundai při tvorbě zvukových projevů elektrických aut nesledují jen zákonné požadavky a tradiční řešení, ale hledají nové cesty, jak s proměnou mobility změnit i zvuky, se kterými se na silnicích setkáváme.

Související příspěvky
Zákulisí

Vozy Hyundai ve veřejných službách. Pomáhají hasičům i policii

2 Mins read
Modely značky Hyundai jsou na českých silnicích doma. Ty nejpopulárnější jako Tucson a i30 se vyrábí přímo v Nošovicích, kralují žebříčkům prodejů u…
Zákulisí

IONIQ 6 je rekordmanem v rychlosti nabíjení

2 Mins read
Nezávislá iniciativa EcoBest Challenge pravidelně podrobuje důkladným měřením elektromobily všech značek. V posledním testu ohromil porotce Hyundai IONIQ 6, který díky své 800V…
Zákulisí

S obousměrným nabíjením je elektřina dostupná všude

2 Mins read
Jednou z průkopnických technologií elektromobilů IONIQ – a také nové Kony Electric – je schopnost energii nejen přijímat, ale také poskytovat. Celé auto…