Pro řidiče

Stát přispěje na elektromobil až 300 tisíc. Radíme, jak na to

Letos v březnu odstartuje nová dotační výzva s názvem Záruka Elektromobilita. Firmy, ale i drobní podnikatelé a živnostníci mohou díky ní za výhodných podmínek pořídit nová bezemisní auta a vybudovat nabíjecí místa. Přečtěte si, jak byste měli postupovat.

Přestože dotační program na elektromobily byl již vyhlášen a příjem přihlášek má být otevřen ve druhé polovině března, stále ještě nejsou známé všechny podrobnosti o tom, jak bude probíhat proces žádosti. S pomocí Hyundai se však můžete připravit už nyní. V tomto článku odpovídáme na všechny klíčové otázky.

Co je potřeba splnit pro získání dotace?

  • Mít přidělené IČ a sídlo či provozovnu v České republice.
  • Pořídit si v průběhu výzvy nový čistě elektrický vůz (hybrid ani plug-in hybrid nestačí) poháněný akumulátory nebo palivovými články.
  • Financovat nákup úvěrem, a to v délce minimálně jeden rok.
  • Mít uzavřená minimálně poslední dvě účetní období, nemít dluhy vůči státu ani zaměstnancům, nebýt v exekuci či úpadku a podobně.

Jaká je výše dotace pro osobní vozy?

  • 200 000 Kč na osobní bateriový elektromobil (BEV kategorie M1)
  • 300 000 Kč na vodíkový elektromobil (FCEV)
  • 50 000 Kč na AC dobíjecí stanici
  • 100 000 Kč na DC stanici do 40 kW
  • 150 000 Kč na DC stanici nad 40 kW

Jaká jsou omezení?

Samotný počet elektromobilů na jeden subjekt není omezen, firmy tedy mohou výzvu použít i na výhodné pořízení zelené flotily. O dotace lze žádat až do ukončení výzvy 30. září 2025, případně do vyčerpání vyčleněných prostředků – připraveno je 1,65 miliardy korun na elektromobily a 300 milionů na nabíjecí stanice. Podpořeno by tak mohlo být kolem 8000 elektromobilů.

  • Vůz musí být nový, případně do 6 měsíců stáří a nájezdu 6000 kilometrů.
  • V případě osobního bateriového elektromobilu nesmí cena přesáhnout 1,5 milionu Kč bez DPH, u vodíkového je to 2,5 milionu.
  • Rozhodující je částka v kupní smlouvě, nikoliv ceníková cena. Pokud tedy například prodejce nabídne slevu, lze dotaci získat i na dražší vůz.
  • Dotaci na nabíjecí stanici nelze získat samostatně, její pořízení musí být financováno společně s nákupem auta a nesmí být určena pro veřejnost. Pod dotaci nespadají projektové, stavební a podobné práce.
  • Úvěr na vůz musí být minimálně ve výši 300 000 Kč, zbytek lze financovat hotově.
  • Velké podniky pravidelně využívající dotace omezuje při čerpání pravidlo de minimis (celková výše čerpaných podpor za poslední tři roky nesmí přesáhnout 200 000 eur).
  • Žádat nemohou provozovatelé heren, kasin či sázkových kanceláří, prodejci zbraní, zemědělští výrobci ani podniky patřící územně správním celkům, například krajům.

V nabídce Hyundai kritéria výzvy splňuje celá modelová řada: Kona Electric, IONIQ 5 včetně verze N, IONIQ 6 i vodíkové Nexo. Dotaci tak lze získat na kterýkoliv elektromobil Hyundai.

Jak bude probíhat proces žádosti?

Tato otázka zatím není dořešena, protože ještě nebyl vydán prováděcí předpis. Peníze bude rozdělovat Národní rozvojová banka (NRB), není ale jasné, jak bude vypadat formulář, jestli bude možné vyřízení online, a hlavně zda bude moci žádost o dotaci za zákazníka vyřešit prodejce či leasingová společnost v rámci nákupu vozu. Jisté je, že:

  • Bude třeba doložit kupní smlouvu i doklad o zaplacení a registraci vozu. Peníze tedy přijdou na účet majitele vozu zpětně.
  • Dotace je vždy spojena i s garancí NRB, jejímž prostřednictvím se za úvěr zaručuje stát. To by mělo zvýšit šanci na schválení úvěru ze strany leasingové společnosti a přístup k elektromobilům tak zjednodušit.
  • Hyundai se aktuálně připravuje na všechny scénáře, aby v ideálním případě mohl bez dalších poplatků vyřídit všechny formality za zákazníky, např. s pomocí specializované agentury.
  • Samotné schválení úvěru na vůz přes Hyundai Finance je zpravidla otázkou půl hodiny.

Jak mám postupovat?

Dotaci nepůjde získat zpětně, takže zatím nepospíchejte s nákupem. Vztahovat se bude jen na smlouvy podepsané po vyhlášení výzvy. Zatím věnujte čas výběru vozu, domluvte si testovací jízdy u některého z dealerů nebo navštivte naše Centrum e-mobility. S prodejcem Hyundai komunikujte o tom, že dotaci plánujete využít – pomůže vám nákup správně naplánovat za využití všech výhod Hyundai Finance.

Pro ty, kdo s nákupem elektromobilu nechtějí nebo nemohou čekat, připravil Hyundai vlastní speciální program: Akční Konu Electric Czech Edition na operativní leasing se sníženou splátkou za bezkonkurenčních 9990 Kč bez DPH měsíčně. Ve splátce jsou zahrnuty i veškeré služby pro bezstarostný provoz: servis, údržba, pojištění, asistence či pneuservis. Lze využít také zvýhodněný úvěr, podrobnosti najdete zde.

Kde najdu aktuální informace?

Související příspěvky
Pro řidiče

Financování auta, díl třetí: Co potřebujete vědět o pojištění

3 Mins read
Plánujete si pořídit nové či zánovní auto na splátky? Dobrá zpráva je, že doba jde kupředu a moderní „půjčky“ si můžete přizpůsobit…
Pro řidiče

Tlačítka jsou bezpečnější. Plně dotyková auta nedostanou 5 hvězd

2 Mins read
Organizace Euro NCAP, která testuje bezpečnost nových aut prodávaných v Evropě, chce ve svém hodnocení začít zohledňovat i způsob ovládání nejdůležitějších funkcí. Pokud…
Pro řidiče

Fenomén phishing. Jak se mu bránit?

5 Mins read
Podvody v online prostředí mají často podobu takzvaných phishingových útoků. Jde o podvodné e-maily či SMS, ve kterých se odesílatel vydává za…