Pro řidiče

Bezpečně na silnici i internetu: Vždy záleží na řidiči

Bezpečné auto dnes musí stejně dobře předejít dopravní nehodě jako kybernetickému útoku. Praktické online služby a aplikace jako Hyundai Bluelink, dostupný od roku 2020 pro modely s integrovanou navigací, umožňují dálkové ovládání vybraných funkcí a přístup k provozním informacím z mobilního telefonu. Každodenní používání vozu je pak výrazně pohodlnější. Samy o sobě poskytují i vysokou míru zabezpečení. Stejně jako všude jinde v online světě je ale třeba myslet na to, že při nesprávném používání mohou přinášet i určitá rizika. Pojďme se seznámit s těmi nejdůležitějšími a připomenout si pravidla bezpečného chování v automobilovém online světě.

  • Tipy Hyundai pro bezpečné chování v online světě – díl 1.
  • Přečtěte si také: Fenomén phishing. Jak se mu bránit?

Moderní vůz Hyundai v sobě skrývá přes 4 km kabelů pohánějící stovky elektronických zařízení, na pozadí běží miliony řádků softwarového kódu a řada funkcí je neustále online. Často je navíc propojený s chytrými telefony, které jsou další branou k vybraným funkcím a informacím o vozidle. Za volantem se tak stáváme nejen řidičem, ale také internetovým uživatelem. Měli bychom se proto chovat stejně opatrně jako při používání aplikací a webových stránek na telefonu nebo počítači.

Není třeba se bát, že by někdo mohl na dálku zasahovat do řízení. I pokud by kdokoli, například předchozí majitel vozu, měl k dispozici přístupové údaje k aplikaci Bluelink stále ještě spojené s vaším vozem, nemohl by rozhodně vyřadit brzdy či klíčové bezpečnostní prvky. Mohl by ale vůz na dálku odemknout a umožnit tak jeho vykradení či poškození, sledovat, kde se pohybujete, či změnit nastavení vybraných funkcí vozu. Při koupi ojetého vozu s funkcí Bluelink je proto doporučeno odstranit v infotainmentu veškerá propojení vozu se zařízeními předchozích uživatelů.

Útoky kybernetických podvodníků mohou být namířeny i proti vám, zákazníkům Hyundai. Ať už při pohybu na internetu, nebo při používání nejrůznějších online aplikací. Připomeňte si, jak sebe a svá data v online světě účinně chránit.

Pravidla kybernetické bezpečnosti

…která doporučujeme dodržovat v souvislosti s používáním jednotného Hyundai účtu, jenž umožňuje přihlášení do aplikací Bluelink, Charge myHyundai, myHyundai, Cl!ck to Buy a dalších, ale i obecně v online světě.

  • Nepoužívejte slabá nebo opakující se hesla ve službách MyHyundai, na telefonu ani v e-mailu. Heslo je zranitelné místo vaší internetové bezpečnosti, obzvlášť máte-li vůz spárovaný se smartphonem.
  • Pokud možno, založte si samostatnou e-mailovou adresu pro registraci do MyHyundai a souvisejících aplikací.
  • Nikomu neposílejte své přístupové údaje po internetu či prostřednictvím SMS, ani je nenechávejte ve voze.
  • V průběhu času obměňujte svá hesla.
  • Pravidelně aktualizujte zařízení, která máte spárovaná s autem.
  • Pokud se k autu připojujete i přes domácí Wi-Fi síť, zkontroluje, že na routeru nemáte stále nastaveny tovární přihlašovací údaje.
  • V registračních formulářích na internetu vyplňujte jen nutné minimum údajů a přemýšlejte, komu je poskytujete.

Podvody v online prostředí mají často podobu takzvaných phishingových e-mailů či SMS, kdy se odesílatel může vydávat za důvěryhodného partnera, například za Hyundai či obchodního partnera (prodejce) Hyundai. Tyto zprávy mají za cíl získat vaše osobní údaje. Mějte na paměti, že Hyundai po vás nikdy nebude vyžadovat zaslání přístupových údajů. Pokud takový požadavek obdržíte, jedná se o podvod. Na podezřelé textové zprávy nebo e-maily, které poznáte např. podle nestandardního formátu e-mailové adresy odesílatele, nereagujte, nestahujte přílohy a neklikejte na odkazy.

Jak vytvořit silné heslo

  • Čím delší, tím bezpečnější. Dříve se doporučovalo minimálně 6 znaků, v současnosti se za dostatečnou délku považuje spíše 8 znaků, ideálně však 12 a více (pro zapamatování může jít např. o část oblíbené písně nebo citát z filmu).
  • Do hesla zakomponujte velká a malá písmena, číslice i speciální znaky, jako je např. @ apod.
  • Nepoužívejte své jméno či název modelu auta, sekvence znaků (např. 12345 či abcde) ani různé podoby slova heslo (třeba He5l0).
  • Nepoužívejte jediné heslo všude a trvale,nikam si ho nepište a nikomu ho nesdělujte.
Související příspěvky
Pro řidiče

Financování auta, díl třetí: Co potřebujete vědět o pojištění

3 Mins read
Plánujete si pořídit nové či zánovní auto na splátky? Dobrá zpráva je, že doba jde kupředu a moderní „půjčky“ si můžete přizpůsobit…
Pro řidiče

Tlačítka jsou bezpečnější. Plně dotyková auta nedostanou 5 hvězd

2 Mins read
Organizace Euro NCAP, která testuje bezpečnost nových aut prodávaných v Evropě, chce ve svém hodnocení začít zohledňovat i způsob ovládání nejdůležitějších funkcí. Pokud…
Pro řidiče

Fenomén phishing. Jak se mu bránit?

5 Mins read
Podvody v online prostředí mají často podobu takzvaných phishingových útoků. Jde o podvodné e-maily či SMS, ve kterých se odesílatel vydává za…