Motorsport

Začíná rallyový svátek. Jak si užít WRC v Česku

Už tento týden startuje Středoevropská rallye – historicky první podnik mistrovství světa, který zavítá do České republiky. A nejen to, rovnou u nás i slavnostně odstartuje. Nejrychlejší silniční stroje světa mohou fanoušci sledovat v Praze a jižních Čechách, poté se týmy přesunou do blízkých částí Německa a Rakouska. Pokud se na tuto výjimečnou motoristickou událost chystáte, nebo ještě na poslední chvíli zvažujete účast, přinášíme vám praktické informace.

Jednotlivé týmy WRC včetně Hyundai Motorsport už za sebou mají tajný trénink v jižních Čechách (viz naše exkluzivní fotky níže) a všechno už je připraveno na zahájení Středoevropské rallye. V unikátním formátu zavítá hned do tří sousedních zemí, Česka, Německa a Rakouska, díky čemuž je dostupná širokému okruhu fanoušků. Zde najdete všechny potřebné informace.

Přečtěte si naše průvodce světem rallye

Průvodce fanouška motorsportu: Poprvé na rallye

Extrémní jízda na vlastní oči. WRC poprvé míří do Česka

Seznamte se s hybridní i20 N WRC

Kdy a kde se jede?

  • Už ve středu 25. října se na německém území (25 km severně od Pasova) koná shakedown, tedy ostrý test soutěžní techniky přístupný veřejnosti.
  • Ve čtvrtek 26. října se v Praze odehraje slavnostní start (Hradčany) i první superspeciálka (Velká Chuchle), pak se celé startovní pole přesune do Klatov, kde se ještě odjede jedna večerní rychlostní zkouška.
  • V pátek 27. října je na programu šest rychlostních zkoušek na Šumavě, v okolí Vlachova Březí. Servisní zóna je po celou dobu v Pasově.
  • V sobotu 28. a v neděli 29. října se pak budou posádky střídavě pohybovat v jižní části Německa a severní části Rakouska nedaleko českých hranic, přičemž cíl se opět nachází v německém Pasově.

Kde najdu podrobné informace?

Na oficiálním webu www.centraleuropeanrally.eu je k dispozici podrobný program i mapy jednotlivých rychlostních zkoušek ke stažení. Vyznačené jsou nejen trasy rychlostních zkoušek, ale také umístění fanouškovských zón nebo míst k parkování. Kromě oficiálních map je k dispozici i elektronický itinerář v aplikaci TW-Sportsoft, kterou najdete v obchodech s aplikacemi Google Play a App Store.

Jak se dostanu na místo?

V Praze rozhodně doporučujeme MHD, zaparkovat poblíž bude přinejmenším komplikované, ne-li nemožné. Pamatujte, že od čtvrtka 26. října jsou v Praze podzimní prázdniny. Přímo u dostihové arény ve Velké Chuchli je vlaková stanice. Kdo nemá zajištěné parkování na některém z oficiálních parkovišť, může pro dopravu na zkoušky v Německu a Rakousku využít kyvadlovou dopravu. Seznam míst, kde autobusy diváky nabírají, je k dispozici na webu rallye. Pořadatelé také podporují spolujízdu přes aplikaci Twogo.

Jak je to se vstupenkami?

  • Koupit se dá buď vstupenka na celý program rallye, nebo na konkrétní den. V Praze je pak třeba zvlášť pořídit ještě vstupenku na atraktivní rychlostní zkoušku ve Velké Chuchli.
  • Pokud pojedete autem a chcete parkovat na nejdostupnějších místech, je potřeba přikoupit ještě parkovací lístek.
  • Kdo si nestihl nakoupit vstupenky online, sežene je i přímo na místě. Platba je možná v eurech nebo korunách. V tom případě už však budou v prodeji vždy jen vstupenky na konkrétní rychlostní zkoušku.
  • Děti do 15 let vstupné neplatí. Zaplatit musí pouze v případě, že chtějí na tribunu, tam jsou všechna místa placená. Vstupenku pro dítě je nicméně nutné rezervovat.

Jaké je pořadí v šampionátu?

Středoevropská rallye je předposlední z třinácti soutěží letošního světového šampionátu. Tabulku vede Fin Kalle Rovanperä v Toyotě před týmovým kolegou Elfynem Evansem z Velké Británie. Třetí je nyní Belgičan Thiery Neuville v Hyundai, který může v případě Evansova zaváhání živit šanci na ukořistění druhé pozice. Zároveň se však musí bránit před dotírajícím Estoncem Ottem Tänakem ve Fordu.

Kde mohu sledovat výsledky?

Pořadí šampionátu najdete na oficiálních stránkách WRC, osvědčeným zdrojem všech aktuálních informací v průběhu samotné rallye je tradičně český portál eWRC. Pokud Středoevropskou rallye chcete sledovat, ale nedostanete se přímo na místo, můžete využít platformu Rally.TV, kde jsou k dispozici živé mapy a časomíry, průběžné informace, sestřihy i živé záběry z akce. Dění můžete sledovat i na oficiálním webu wrc.com, případně skrze zpravodajské portály.

Aktuální fotky a výsledky budeme také publikovat na našem Facebooku a Instagramu, děkujeme za sledování!

Na co se můžu těšit?

Na opravdu strhující atmosféru, jakou umí vytvořit jen fanoušci rallye, neskutečnou jízdu v podání nejlepších řidičů světa a vynikající souboje. Ke startu Středoevropské rallye je přihlášeno celkem 68 posádek a dorazí prakticky celá světová špička. S továrními speciály Hyundai i20 N Rally1 Hybrid budou o cenné body bojovat posádky Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe, Esapekka Lappi/Janne Ferm a Teemu Suninen/Mikko Markkula. Několik dalších posádek pojede s i20 kategorie Rally2, patří k nim třeba Emil Lindholm nebo český pilot Jan Skála.

Související příspěvky
Motorsport

Ještě rychlejší IONIQ 5 N. Špičkové verze eN1 Cup, NPX1 a TA Spec

3 Mins read
Nadšeně přijatý IONIQ 5 N sotva dorazil na trh a Hyundai už ho představil ve třech exkluzivních podobách. Odlehčené okruhové provedení eN1…
Motorsport

Mistrovství v ecoRally je v polovině, Češi s Konou drží vedení

2 Mins read
Po nádherné rallye na Azorech udržuje vedení ve světovém šampionátu Bridgestone FIA ecoRally Cup dvojice Michal Žďárský – Jakub Nábělek hájící české barvy…
Motorsport

Zlato z Krumlova má tým Hyundai. Poprvé se ukázal IONIQ 5 N

2 Mins read
Po napínavém souboji na domácí půdě jde dvojice Michal Žďárský a Jakub Nábělek, tovární posádka českého Hyundai, do vedení světového poháru FIA…