Pro řidiče

Financování auta, díl první: Úvěr není leasing

Plánujete si pořídit nové či zánovní auto na splátky? Dobrá zpráva je, že doba jde kupředu a moderní „půjčky“ si můžete přizpůsobit podle sebe. Hyundai navíc pro své zákazníky umí vyjednat řadu praktických výhod. V třídílném seriálu vám představíme a srozumitelně vysvětlíme všechny možnosti úvěrů, operativních leasingů a pojištění.

Auto na splátky stále pro mnoho lidí znamená klasický leasing, ten je však už dávno minulostí. „V minulých letech leasing jako finanční produkt v podstatě zanikl, zejména kvůli daňovým změnám. Dnes si tedy zájemce o auto jednoduše bere úvěr, tak jako na cokoliv jiného. Možnosti, jak nastavit jeho splácení, jsou ale dnes velmi široké,“ vysvětluje Petra Švábová, koordinátorka finančních služeb Hyundai Motor Czech.

Při nákupu nového vozu Hyundai je nejvýhodnější sjednat si financování přímo u prodejce prostřednictvím služby Hyundai Finance. Ta zastřešuje produkty různých společností (úvěry zajišťuje Essox, operativní leasingy Arval, pojištění Uniqa), díky své síle však má Hyundai lepší podmínky, než jsou běžně dostupné veřejnosti.

Kdo si může vzít úvěr na auto s Hyundai Finance?

  • Podmínkou je věk 18 let a kromě zaměstnanců a podnikatelů mohou žádat i důchodci nebo rodiče na mateřské a rodičovské dovolené
  • Nestačí být student, brigádník nebo pracovat tzv. na dohodu
  • Žádat mohou jak občané České republiky, tak cizinci
  • Financovat lze vozy do 6 let stáří s nájezdem až 230 000 km u benzínových a 280 000 km u naftových aut

Co potřebuji ke sjednání?

Fyzické osoby musí jen vlastnit řidičský průkaz a doložit své příjmy – například výplatní páskou, výpisem z účtu nebo potvrzením o přiznaném důchodu či rodičovských dávkách. S vyplněním žádosti ochotně pomůže prodejce, nejde ale o nic složitého. Celý proces výrazně urychlují a usnadňují mimo jiné SMS či online podpisy.

Jak probíhá splácení?

Dobu splácení si lze nastavit na 1-7 let. Pokud jde o rozložení splátek, aktuálně si lze vybrat ze dvou výhodných variant podle toho, zda zákazník preferuje co nejnižší splátky, nebo flexibilitu:

Hyundai Nízké splátky – Jednoduché splácení s malými náklady díky na dnešní dobu mimořádně nízké úrokové sazbě od 0,99 %. Své vlastní peníze tak můžete nechat vydělávat třeba na spořícím účtu nebo jinak investovat. Takzvanou akontaci (tedy část ceny vozu, která se platí ještě před převzetím) si lze nastavit už na 0 %.

Hyundai Variant – Kromě úvodní akontace (0-70 %) si lze volně nastavit také poslední navýšenou splátku. Zájemce o auto si tak může rozmyslet, kolik peněz chce zaplatit na začátku, kolik posílat formou pravidelných splátek a kolik doplatit na konec. Navíc si lze vybrat ze tří možností ukončení úvěru a peníze na poslední splátku získat třeba prodejem auta:

  1. Přestoupení do nového vozu, kdy prodejce odkoupí ten stávající a nabídne nový
  2. Doplacení úvěru, přičemž i poslední navýšenou splátku lze v případě potřeby rozložit
  3. Nabídnutí auta k odkupu poskytovateli financování (jeho cena se započte oproti poslední nepravidelné splátce).

Jaké výhody má Hyundai Finance?

  • Rozložení ceny vozu do splátek dle vlastních potřeb
  • Nízké a zároveň fixní úroky po celou dobu úvěru
  • Pokud si majitel sjedná i havarijní pojištění nebo povinné ručení, má garantovanou neměnnou cenu pojištění po celou dobu splácení, navíc s možností nulové spoluúčasti
  • Soukromý majitel je hned od počátku zapsán jako provozovatel i vlastník vozu
  • Pravidelné speciální akce (aktuálně ve druhém čtvrtletí 2023 je například k Bayonu zdarma pojištění všech oken po celou dobu financování, k modelu Tucson zase prémiová asistence SafeLine)
  • Bez ohledu na variantu financování čerpá majitel vozu všechny obvyklé benefity Hyundai (sada zimních pneumatik zdarma, slevy na palivo a další)
  • Žádné skryté poplatky, platby za sjednání či zprostředkování úvěru a podobně

Co když se dostanu do problémů?

Možnost volně si přizpůsobit splácení podle svých možností sama o sobě snižuje riziko, že se zájemce o auto dostane do finančních problémů. Pokud k tomu ale i tak dojde, může se opřít o několik ochranných opatření díky službě Úvěr Bez obav. Důležité je jen řešit situaci včas.

  • Platební prázdniny až 9 měsíců – Pro případ nečekaného výpadku příjmů lze využít odklad splátek o 3, 6 nebo 9 měsíců kdykoliv v průběhu splácení, a to i opakovaně při splnění podmínek.
  • Pojištění schopnosti splácet – S tímto připojištěním bude pojišťovna hradit měsíční splátky, pokud by do rodinného rozpočtu zasáhlo dlouhodobé onemocnění, nedobrovolná ztráta zaměstnání či jiné neočekávané situace.
  • Kvalitní pojištění – Ani tak nepříjemná situace jako totální pojistná událost se nemusí prodražit. Pořídí-li si majitel opět nový Hyundai u autorizovaného prodejce včetně pojištění, spoluúčast na pojistné události mu bude vrácena.
  • Fixní úroková sazba po celou dobu splácení – Úroková sazba je nízká a neměnná po celou dobu splácení, své úspory tak lze mít k dispozici pro případ nečekaných výdajů.

Slovníček pojmů

Akontace
Částečná platba předem, někdy bývá také označována jako nevratná záloha. Jedná se o první zvýšenou splátku z kupní ceny vozu. Vyšší akontace znamená nižší splátky, protože zbývá doplatit menší částku, ale zase větší nároky na vlastní hotovost.

Úroková sazba
Úrok vyjadřuje, za jakou částku si zájemce peníze na auto půjčil (tedy o kolik přeplatí cenu vozu). Jeho výše se však nepočítá jednorázově z celé částky (při sazbě 1 % na auto za 1 000 000 Kč by byl úrok jen 10 000 Kč), ale měsíčně a postupně klesá s tím, jak se snižuje výše nesplacené půjčky. Výpočet je poměrně složitý, celková částka je ale vždy uvedena ve smlouvě.

RPSN
Tento údaj představuje celkovou roční nákladnost půjčky a kromě úroků zahrnuje i provize, povinné pojištění a veškeré další náklady. Bývá tedy zpravidla vyšší než samotná úroková sazba (uvádí se rovněž v procentech).

Druhou možností financování vedle úvěru je operativní leasing, na ten se podíváme v příštím díle seriálu. Samostatně se budeme také věnovat tématu pojištění. Základní informace najdete na webových stránkách Hyundai Finance.

Pokračujte na článek: Financování auta, díl druhý: Operativní leasing, neboli pronájem

Související příspěvky
Pro řidiče

Financování auta, díl třetí: Co potřebujete vědět o pojištění

3 Mins read
Plánujete si pořídit nové či zánovní auto na splátky? Dobrá zpráva je, že doba jde kupředu a moderní „půjčky“ si můžete přizpůsobit…
Pro řidiče

Tlačítka jsou bezpečnější. Plně dotyková auta nedostanou 5 hvězd

2 Mins read
Organizace Euro NCAP, která testuje bezpečnost nových aut prodávaných v Evropě, chce ve svém hodnocení začít zohledňovat i způsob ovládání nejdůležitějších funkcí. Pokud…
Pro řidiče

Fenomén phishing. Jak se mu bránit?

5 Mins read
Podvody v online prostředí mají často podobu takzvaných phishingových útoků. Jde o podvodné e-maily či SMS, ve kterých se odesílatel vydává za…