Zákulisí

5 světelných kouzel, kterými vás očaruje IONIQ 6

Designéři Hyundai při práci na nejnovějším modelu řady IONIQ spojili síly s výzkumníky, kteří se zabývají vlivem světla na lidskou psychiku a zdraví. Výsledkem je několik vychytávek spojujících efektní podívanou s praktickými funkcemi i pozitivním působením na lidské podvědomí.

1. Dvoubarevné ambientní osvětlení

Oddělené nastavení barvy pro horní a spodní část interiéru umožňuje vytvořit velice osobitou atmosféru. K dispozici je 64 odstínů nabízejících 4096 unikátních kombinací. Současně designéři připravili šest předvybraných motivů ve spolupráci s odborníky na barevnou terapii, která světlo využívá k léčbě různých psychických i fyzických problémů. Zohlednili také interiérové trendy v osvětlení a různé způsoby využití prostoru.

Bylo například prokázáno, že kombinace červeného a zlatého osvětlení stimuluje takzvaný sympatický nervový systém zodpovídající za okamžité reakce a zvyšuje kognitivní i emocionální vitalitu. Kombinace tyrkysové a zelené zase skrze gama vlny působící na parasympatický systém přináší zvýšenou pozornost a kreativitu. Majitelé IONIQ 6 si mohou vybrat z těchto blahodárných režimů:

  • Koncentrace – kombinuje modrou a zelenou pro zlepšení pozornosti
  • Léčivý les – žlutá se zelenou navozuje pocit jistoty důležitý pro relaxaci
  • Báječný den – červená a zlatá barva pro podporu vitality
  • Klid mysli – kombinace růžové a fialové zmírňuje úzkost a potlačuje stres
  • Meditace – královská modř s modrou projasňuje vědomí
  • Kreativita – tyrkysová a zelená přináší inspiraci a podporuje tvořivost

2. Osvětlení reagující na rychlost

V pohodlném a rychlém elektromobilu jakým je IONIQ 6 může být díky absenci hluku a vibrací těžké naplno si uvědomit, jakým tempem se řidič pohybuje. Volitelný režim Speed Sync Lighting proto mění jas podle rychlosti. Při jeho aktivaci se vnitřní osvětlení v přední řadě se zvyšující rychlostí rozjasňuje, čímž zesiluje zážitek z jízdy. Na zadních sedadlech se naopak nic nemění, protože pro pasažéry je více než informace o rychlosti důležitá uklidňující atmosféra.

Od nuly do 30 km/h vyzařuje Speed Sync Lighting 10 procent jasu, mezi 30 až 100 km/h se intenzita postupně zvyšuje a ve vyšších rychlostech už jas zůstává na maximu. Je to jeden ze způsobů, jak živoucí prostor uvnitř IONIQ 6 napodobuje světlo skutečného světa, které se během dne a v různých situacích neustále proměňuje.

3. Interaktivní LED volant

Namísto typického znaku Hyundai má IONIQ 6 uprostřed volantu parametrický pixel složený ze čtyř LED teček, které představují písmeno H v Morseově abecedě. Skrze světelné sekvence a barevné kombinace řidiče elegantně informuje o různých situacích.

  • Uvítání a rozloučení – dynamickým bílým světlem vítá nastupujícího řidiče, nebo se s ním loučí
  • Rozpoznání hlasu – vícebarevná sekvence potvrzuje aktivaci režimu rozpoznávání hlasu
  • Připraveno k jízdě – studené bílé světlo značí zapnuté zapalování a připravenost k jízdě
  • Zpátečka – růžové světlo upozorňuje na jízdu dozadu
  • Jízdní režim – různé barvy označují jednotlivé jízdní režimy (Normal, Eco, Sport a Custom)
  • Stav baterie – počet rozsvícených zelených kontrolek umožňuje snadno zkontrolovat míru nabití akumulátoru

4. Náladové osvětlení středové konzole

Kromě funkce Speed Sync Lighting a interaktivního volantu komunikuje IONIQ 6 s řidičem také prostřednictvím proměnlivého osvětlení středové konzole. Celkem 32 chytrých LED světel vytváří dojem pohybu a různé efekty v závislosti na situaci. Předem nastavené scénáře zahrnují mimo jiné tyto možnosti:

  • Uvítání – světla se postupně rozsvěcují a vítají řidiče, jako by se vůz právě probudil ze spánku
  • Rozpoznání hlasu – šířka světelného pásu se mění podle síly hlasu řidiče, aby bylo zřetelné, jak dobře ho vůz rozpoznává
  • Připraveno k jízdě – intuitivně informuje o stavu vozu rozsvěcováním od středu do stran

Kabina je navíc vybavena promyšlenými prvky, které maximalizují efekt všech světelných funkcí. Patří mezi ně výplně dveří s vlnitým vzorem, který přirozeně šíří světlo, nebo průsvitné materiály umožňující jeho hladký průchod.

5. Pixely nové generace

Pro pohodlí na palubě během nočních cest je důležité i účinné venkovní osvětlení. IONIQ 6 je jako první Hyundai vybaven technologií Intelligent Front-lighting System. Moduly dálkových světel s pomocí Matrix Beam LED a kamery sledující okolní provoz automaticky vypínají ty svazky světla, které by mohly oslnit ostatní řidiče. Díky diverzifikaci světelných zdrojů může IFS přesně řídit směr a intenzitu světelných paprsků. Dálková světla tak mohou zůstat neustále zapnutá a řidič má plnou viditelnost.

IONIQ 6 stejně jako předchůdce IONIQ 5 bohatě využívá design parametrických pixelů. Více než 700 pixelů na mnoha místech od předních a zadních světel, přes ventilační otvory až po indikátory v interiéru propojuje digitální a analogovou éru směrem k elektrické budoucnosti.

Související příspěvky
Zákulisí

IONIQ 6 je rekordmanem v rychlosti nabíjení

2 Mins read
Nezávislá iniciativa EcoBest Challenge pravidelně podrobuje důkladným měřením elektromobily všech značek. V posledním testu ohromil porotce Hyundai IONIQ 6, který díky své 800V…
Zákulisí

S obousměrným nabíjením je elektřina dostupná všude

2 Mins read
Jednou z průkopnických technologií elektromobilů IONIQ – a také nové Kony Electric – je schopnost energii nejen přijímat, ale také poskytovat. Celé auto…
Zákulisí

Po Česku už jezdí přes tisíc ostrých Hyundaiů divize N

2 Mins read
První opravdu sportovní auto představil Hyundai v roce 2017 v podobě ostrého hatchbacku i30 N, který svými schopnostmi překvapil motoristický svět. Od té doby…