Zákulisí

5 zajímavých aut ze slezských Nošovic

Továrna Hyundai Motor Manufacturing Czech původně začínala s výrobou jediného auta, první generace modelu i30. Postupně ale přibývala další – technicky pokročilejší, výkonnější, designově propracovanější. Nechybí mezi nimi ani úspěšný elektromobil nebo sportovní karbonový speciál.

i30 N

Po přechodu Alberta Biermanna od BMW M do Hyundai se i30 N stala jasným důkazem, že sportovní divize N opravdu může soupeřit s těmi nejlepšími. Zákazníky i novináři oceňované sportovní auto pro každý den nabízí techniku ověřenou motorsportem a výkon až 280 koní. V Nošovicích se vyrábí jako hatchback a fastback, s manuální převodovkou i špičkovou dvouspojkou N DCT se spojkami chlazenými v olejové lázni. i30 N je obzvlášť schopná ve verzi po nedávné modernizaci a v České republice se navíc dokonce i testuje a ladí.

Tucson Plug-in Hybrid

Čtvrtá generace rodinného SUV Tucson vyvolala svým neotřelým designem se skrytými parametrickými světly poprask po celém světě. S jejím příchodem se zároveň v Nošovicích začaly vyrábět i moderní elektrifikované verze včetně vrcholného plug-in hybridu s výkonem 265 koní, pohonem všech kol a dojezdem přes 60 km čistě na elektřinu. Právě Tucson v různých verzích tvoří největší část výroby v českém závodě Hyundai.

Kona Electric

Plně elektrická verze Kony se stala prvním elektromobilem sériově vyráběným v České republice. Díky příjemným jízdním vlastnostem a výkonnému, ale přesto velice úspornému pohonu je oblíbenou volbou nejen u běžných zákazníků nebo ve firmách, ale také v soutěžích elektromobilů, kde získala řadu vítězství. Právě nyní v Nošovicích probíhají přípravy na výrobu druhé generace s futuristickým designem, výrazně prostornějším interiérem a novými technologiemi.

Tucson N Line

Nejen Tucson, ale také všechny varianty i30 ve Slezsku vznikají také v atraktivní variantě N Line. Ta přináší nejen sportovnější vzhled, ale také bohatou výbavu a interiér se sportovními sedadly či volantem. Přitom platí, že vozy N Line neztrácí nic na pohodlí a každodenní použitelnosti. Zajímavostí je, že jubilejním čtyřmiliontým autem vyrobeným v Nošovicích byl právě Tucson N Line.

i30 N Project C

i30 N vznikla i v několika speciálních edicích. Loni to bylo 600 kusů verze Drive-N s efektními stylistickými doplňky, ta vůbec nejzajímavější ale přišla v roce 2020. Nekompromisní Project C s karbonovou kapotou a dalšími odlehčenými komponenty byl o 50 kg lehčí, seděl o 6 mm níž k asfaltu, měl lehká kovaná kola OZ, skořepinová sedadla Sabelt nebo přepracovaný výfukový systém. I těchto aut vzniklo pouze 600 a patří k nejzajímavějším ostrým hatchbackům posledních let.

Související příspěvky
Zákulisí

IONIQ 6 je rekordmanem v rychlosti nabíjení

2 Mins read
Nezávislá iniciativa EcoBest Challenge pravidelně podrobuje důkladným měřením elektromobily všech značek. V posledním testu ohromil porotce Hyundai IONIQ 6, který díky své 800V…
Zákulisí

S obousměrným nabíjením je elektřina dostupná všude

2 Mins read
Jednou z průkopnických technologií elektromobilů IONIQ – a také nové Kony Electric – je schopnost energii nejen přijímat, ale také poskytovat. Celé auto…
Zákulisí

Po Česku už jezdí přes tisíc ostrých Hyundaiů divize N

2 Mins read
První opravdu sportovní auto představil Hyundai v roce 2017 v podobě ostrého hatchbacku i30 N, který svými schopnostmi překvapil motoristický svět. Od té doby…