Zákulisí

Vozy Hyundai ve veřejných službách. Pomáhají hasičům i policii

Modely značky Hyundai jsou na českých silnicích doma. Ty nejpopulárnější jako Tucson a i30 se vyrábí přímo v Nošovicích, kralují žebříčkům prodejů u soukromých zákazníků a často navíc slouží u veřejných institucí. Můžete je potkat v barvách Policie ČR, městských strážníků, hasičů i záchranářů. Podívejte se, kde všude slouží.

Už od roku 2008 trvá úzká spolupráce nošovického závodu Hyundai Motor Manufacturing Czech s Hasičským záchranným sborem Moravskoslezského kraje. Jde přitom o oboustranně výhodné partnerství, protože právě moravskoslezští hasiči se starají o požární bezpečnost v areálu. Naposledy získali 24 velitelských Tucsonů v závěru roku 2022.

Auta slouží velitelům 23 stanic v kraji, jeden vůz pak jezdí ve službách Chemické laboratoře HZS MSK ve Frenštátu pod Radhoštěm. Vozy se speciální výbavou tak pomáhají přímo v kraji, kde byly vyrobeny. Ve službách hasičů jezdí vozy Hyundai i na jiných místech republiky, a to včetně těch dobrovolných. Například hasiči ze Zdic podědili v roce 2017 po HZS Středočeského kraje robustní off-roady Hyundai Galloper.

V roce 2015 získal Hyundai první velkou zakázku od Policie ČR. Automobilka tehdy dodala 150 vozů ix35 vyrobených v Nošovicích a na tuto úspěšnou spolupráci od té doby dovedla opakovaně navázat – hned o dva roky později dostalo policejní majáky 95 novějších Tucsonů.

Oblíbené jsou Hyundaie i u sborů Městské policie. Třeba v Praze převzali strážníci do služby vozy i30 už v roce 2016, konkrétně šlo o verze kombi s motory o objemu 1,6 litru. Ve vozech Hyundai ovšem jezdí strážníci napříč celou Českou republikou, oblíbený je jak model i30 v různých provedeních, tak SUV Tucson.

Také ve státní službě Hyundai potvrzuje svou roli technologického průkopníka. V roce 2020 dodal Policii ČR vůbec první flotilu elektromobilů, celkem 38 vozů Ioniq v plně elektrickém provedení. Policisté si tak mohli vyzkoušet, jak jim v praxi mohou moderní elektromobily sloužit, a začali budovat i vlastní síť nabíjecích stanic. Auta pomáhají při každodenní práci zejména jako hlídkové vozy.

Elektromobily Hyundai si ve velkém našly cestu i k dalším státním institucím či samosprávám. Využívá je například Ministerstvo vnitra, které svých 145 vozů Ioniq v roce 2022 doplnilo také o plně elektrické verze SUV Kona. Značka v roce 2022 uspěla též v centrální zakázce Ministerstva financí, které pořídilo více než 700 elektromobilů pro různé instituce.

Nejnovější podobu špičkových elektromobilů Hyundai s dlouhým dojezdem a extra rychlým nabíjením si letos vyzkoušel i ministr dopravy Martin Kupka. Ke svým služebním cestám využíval IONIQ 6. Díky projektu Společně pro elektromobilitu si ekologické modely mohou vyzkoušet i neziskové organizace a spolky. V půlročním programu měla Konu Electric k dispozici například Záchranná stanice a Dům přírody Poodří v Bartošovicích.

Mnoho zajímavých příkladů spolupráce Hyundai s veřejnými institucemi lze samozřejmě najít i v zahraničí. Za všechny jmenujme elektromobily IONIQ 5 ve službách strážců pořádku v Jižní Koreji nebo Austrálii, policejní vodíková Nexa v Německu a Velké Británii nebo flotily vozů Kona Electric ve Švýcarsku, Španělsku či Nizozemsku.

Související příspěvky
Zákulisí

Česká střela i30 N nadchla řidiče v Evropě i Austrálii

2 Mins read
Sportovní Hyundai i30 N uzavírá svou úspěšnou kariéru. Z výrobního závodu HMMC v Nošovicích během léta vyjely poslední vyrobené kusy modelu, který divizi N i…
Zákulisí

Ať jsou slyšet! Hyundai dodává elektromobilům emoce skrze zvuk

3 Mins read
Zábava za volantem je pro mnohé řidiče neodmyslitelně spjata se zvukem spalovacího motoru. Ten u elektromobilů chybí a jízda v nich přináší jiný…
Zákulisí

IONIQ 6 je rekordmanem v rychlosti nabíjení

2 Mins read
Nezávislá iniciativa EcoBest Challenge pravidelně podrobuje důkladným měřením elektromobily všech značek. V posledním testu ohromil porotce Hyundai IONIQ 6, který díky své 800V…