Zákulisí

Zimní výprava do Nexø, které dalo jméno vodíkovému SUV

Největší evropská továrna na proměnu zelené elektřiny ve vodík vzniká v Dánsku. To také patří mezi několik málo států, kde už se prodává více plně elektrických a plug-in hybridních aut než těch s čistě spalovacími motory. Nepřekvapí proto, že právě z této země pochází i název prvního sériově vyráběného vodíkového SUV na světě.

Všechna SUV Hyundai dostávají název podle zajímavých míst, která dobře vystihují jejich charakter. Každé z nich je přitom úplně jiné, stejně jako jsou unikátní modely Hyundai. Nejmenšímu Bayonu dalo jméno malebné město ve Francii, Tucson našel svůj dokonalý protějšek v arizonských horách a pouštích a Santa Fe je zase skrytá perla Nového Mexika. Věděli jste ale, že i Hyundai Nexo má svůj vlastní domov?

Vodíkové SUV Hyundai vzdává hold městu Nexø na dánském ostrově Bornholm. Inspirovalo se hlavně místní čistou přírodou, ostatně jedinou emisí pohonu s palivovými články je čistá voda. Díky dojezdu 666 kilometrů zvládne Nexo objet celý ostrov hned několikrát kolem dokola bez nutnosti doplnění vodíku – Bornholm měří v nejširším místě jen pár desítek kilometrů a v několika menších městech na něm žije celkem asi 40 tisíc lidí. Během celého výletu napříč Dánskem z Esbjergu až do Nexø nebylo potřeba tankovat ani jednou.

Vítejte v Dánsku!

Svůj zimní roadtrip zahájil Hyundai v přístavním městě Esbjerg, které se nachází na západním pobřeží Jutského poloostrova v jihozápadním Dánsku. Západně od Esbjergu, vedle pláže Sædding, se tyčí devět metrů vysoký bílý pomník čtyř sedících mužů Mennesket ved havet (Muži u moře). Sochy byly postaveny na oslavu stého výročí obce a jsou jednou z hlavních turistických atrakcí v oblasti. Naproti této památce se nachází rybářské a námořní muzeum.

Přestože Dánsko zažívá spíše mírné zimy, teploty i tak klesají k nule nebo do mínusu. Nexo je nicméně na chlad připraveno. Kromě vyhřívaných sedadel a volantu má především odolnou pohonnou jednotku, kterou není problém nastartovat ani při teplotách kolem -30 °C. I v extrémním mrazu je vodíkový vůz připraven k jízdě během 30 sekund. Zároveň je v něm dostatek místa pro cestující i jejich zimní výbavu, díky trojici kompaktních nádrží a ploché podlaze kufru pojme 461 až 1466 litrů zavazadel.

V Esbjergu se Nexo zastavilo také v místě, kde se Hyundai podílí na vývoji největší evropské továrny na přeměnu zelené elektřiny na vodík. Ten pak bude použit například v nákladních vozech. Projekt švýcarské společnosti H2 Energy Europe zaměřené na obnovitelné zdroje energie by mohl být uveden do provozu již v roce 2024 a očekává se, že v oblasti vytvoří až 300 pracovních míst. Hyundai Motor Group už od léta 2020 dodává do různých evropských měst nákladní vozy s palivovými články Xcient Fuel Cell a od podzimu 2021 autobusy Elec City Fuel Cell.

Vikingové, příroda i pohádky

Další zastávkou bylo tisícileté Odense, třetí největší město v Dánsku. Návštěvníci si v této oblasti mohou prohlédnout hrad Egeskov, venkovské muzeum pod širým nebem v podobě vesnice Funen nebo vikingskou pohřební loď Ladbyskibet. Město je také rodištěm slavného autora pohádek Hanse Christiana Andersona, jehož dům je možné navštívit a podívat se, jak žil. Autor Malé mořské víly je jedním z nejslavnějších Dánů a často je citováno jeho životní heslo „Cestovat znamená žít“. Jak lépe tedy uctít jeho památku než pořádným výletem.

Samotné Nexø se nachází na slunném ostrově s plážemi s jemným pískem, strmými útesy, hlubokými lesy a zvlněnými políčky. Na Bornholmu lze navštívit hned několik rybářských vesnic, přičemž většinu tvoří sotva tucet malých hrázděných domů v pestrých barvách. Milovníci historie ocení zříceninu hradu Hammershus a nádherné pohledy skýtají také skalnaté útesy Helligdomsklipperne. Chcete-li se ponořit do přírody, zamiřte do rezervace Hammerknuden nebo na slavnou pláž Dueodde s bílým pískem.

Když někdy Bornholm sami navštívíte a nasajete jeho pohodovou atmosféru, čerstvý mořský vzduch a osobitý styl, bude vám jasné, že tvůrci Nexa nemohli vybrat přiléhavější jméno.

Související příspěvky
Zákulisí

IONIQ 6 je rekordmanem v rychlosti nabíjení

2 Mins read
Nezávislá iniciativa EcoBest Challenge pravidelně podrobuje důkladným měřením elektromobily všech značek. V posledním testu ohromil porotce Hyundai IONIQ 6, který díky své 800V…
Zákulisí

S obousměrným nabíjením je elektřina dostupná všude

2 Mins read
Jednou z průkopnických technologií elektromobilů IONIQ – a také nové Kony Electric – je schopnost energii nejen přijímat, ale také poskytovat. Celé auto…
Zákulisí

Po Česku už jezdí přes tisíc ostrých Hyundaiů divize N

2 Mins read
První opravdu sportovní auto představil Hyundai v roce 2017 v podobě ostrého hatchbacku i30 N, který svými schopnostmi překvapil motoristický svět. Od té doby…