Zákulisí

Tucson není jen auto, ale i pozoruhodné místo

Jihozápad Spojených států neobyčejným způsobem spojuje západní, mexické a indiánské vlivy. Platí to i pro Tucson, druhé největší město Arizony. Díky rozmanité krajině nemá nouzi ani o zajímavé přírodní památky, zvířata a rostliny.

Každé SUV Hyundai vypadá jinak a má vlastní výrazný charakter, leccos ale mají společného: progresivní design, moderní elektrifikované pohony a také názvy inspirované zajímavými místy. Zatímco nejmenšímu Bayonu dalo jméno malebné město ve Francii a největšímu Santa Fe zase skrytá perla Nového Mexika, Tucson našel svůj dokonalý protějšek v arizonských horách a pouštích.

Na dohled od Mexika

Město Tucson má historii sahající staletí do minulosti, delší než jiná města na americkém jihozápadě. Jeho jméno je odvozeno od názvu „Ts iuk shan“, který dali místní hoře domorodci Tohono O’odham. V překladu znamená „na úpatí černého kopce“, což odkazuje na její vulkanický původ. Dnes nese hora jméno Sentinel a ulice města už ji obepínají ze všech stran. Coby bývalá španělská vojenská pevnost byl Tucson známý také jako Old Pueblo, neboli „stará vesnice“.

V současnosti je s více než půl milionem obyvatel druhým největším městem amerického státu Arizona, hned za metropolí Phoenixem. Nachází se ani ne 100 kilometrů od hranice mezi USA a Mexikem, je nicméně známý především jako historické univerzitní město, které nabízí pro každého něco.

Hyundai Tucson se oproti tomu představil světu teprve v roce 2004, už se však stihl stát světově nejprodávanějším SUV značky s více než 7 miliony kusů. Je také nejúspěšnějším kompaktním SUV na evropském trhu, kde si již našel 1,7 milionu zákazníků. Pro starý kontinent se Tucsony vyrábí i v České republice, přičemž 72 % všech vozů Hyundai dodaných evropským řidičům je v Evropě i vyrobeno.

Pro milovníky jídla a horkého léta

Pokud jde o místní gastronomii, tu definuje zejména kuchyně mexického státu Sonora, který s Arizonou sousedí, a různé indiánské lahůdky. Říká se, že Tucson je rodištěm chimichangy, tradičního smaženého burrita. Další slavnou pochoutkou je speciální sonorský hot dog podávaný s nejrůznějšími přílohami. Je grilovaný a zabalený ve slanině, dává se do tradiční housky bolillo a bývá zasypaný fazolemi pinto, cibulí a rajčaty. Nechybí směs koření, majonéza, hořčice a jalapeňo salsa.

Horko vám ale nebude jen z pálivé omáčky. Celá oblast je charakteristická svým parným pouštním klimatem. Ve městě je teplo po celý rok a místní obyvatelé a návštěvníci si mohou užívat mírné zimy a slunečná léta, kdy se denní teploty v průměru pohybují mezi 37 a 39 °C. Kromě stánků s jídlem přetékají historické čtvrtě Tucsonu i architekturou z přelomu století. Například španělská katolická misie Mission San Xavier del Bac z 18. století je stále v provozu a je považována za jednu z nejkrásnějších v Americe.

Drsná, ale krásná příroda

Tucson obklopují národní parky, lesy, pouště i pásy hor, takže je ideálním místem pro opravdu pestré venkovní aktivity. Návštěvníci si mohou užít pěší turistiku v divočině, kempování, jízdu na koni, objevování pouštní flóry a fauny a díky vysokým horám dokonce i zimní lyžování. Vyhlášené Arizona-Sonora Desert Museum, založené v roce 1952, na téměř 400 000 metrech čtverečních zahrnuje zoo, akvárium, botanickou zahradu, přírodovědné muzeum i uměleckou galerii. Nabízí více než tři kilometry pěších stezek a přes 85 000 metrů čtverečních pouště.

Za pozoruhodnými místy by návštěvníci Tucsonu měli zamířit do úpatí pohoří Santa Catalina. Kaňon Sabino je považován za jednu z nejkrásnějších oblastí v Arizoně. Národní park Saguaro, pojmenovaný po místním velkém kaktusu saguaro, obklopuje město ze západu i východu. Západní Signal Hill Trail vede k petroglyfům starověkého lidu Hohokam, východní Cactus Forest Drive v horské oblasti Rincon zase láká na úžasné výhledy do pouště.

Jméno nemá nadarmo

S ohledem na všechno, co Tucson a jeho okolí nabízí, není nijak překvapivé, že si Hyundai pro své SUV vybral právě jeho jméno. S velkou světlou výškou a pohonem všech kol HTRAC se neztratí ani v náročnějším terénu, ať už je zima, nebo léto, a od pouštního vedra uleví pasažérům unikátní systém Multi-Air – kombinace přímých a nepřímých větracích otvorů zajišťuje mimořádně jemnou klimatizaci s perfektním rozptýlením vzduchu.

Adaptivní elektronicky řízené tlumiče umožňují podvozku přizpůsobit se každé situaci, stejně jako terénní režimy pro jízdu v písku, blátě nebo na sněhu. Oproti předchozí generaci navíc vůz vyrostl v každém ohledu. Pojme až 1799 litrů zavazadel a cestující vzadu mají o 26 milimetrů víc místa na nohy. Široký, vzdušný interiér čtvrté generace Tucsonu nabízí bezpečné a pohodlné zázemí, ať se s ním vydáte za jakoukoliv aktivitou. A že jich arizonský Tucson nabízí nespočet po celý rok.

Poznámka: Na fotkách je zachycena americká verze vozu, která se od té evropské liší, mimo jiné délkou.

Související příspěvky
Zákulisí

IONIQ 6 je rekordmanem v rychlosti nabíjení

2 Mins read
Nezávislá iniciativa EcoBest Challenge pravidelně podrobuje důkladným měřením elektromobily všech značek. V posledním testu ohromil porotce Hyundai IONIQ 6, který díky své 800V…
Zákulisí

S obousměrným nabíjením je elektřina dostupná všude

2 Mins read
Jednou z průkopnických technologií elektromobilů IONIQ – a také nové Kony Electric – je schopnost energii nejen přijímat, ale také poskytovat. Celé auto…
Zákulisí

Po Česku už jezdí přes tisíc ostrých Hyundaiů divize N

2 Mins read
První opravdu sportovní auto představil Hyundai v roce 2017 v podobě ostrého hatchbacku i30 N, který svými schopnostmi překvapil motoristický svět. Od té doby…