Zákulisí

Návštěva krásného Bayonne, které dalo jméno crossoveru Bayon

Hlavní město francouzského Baskicka leží na soutoku řek Adour a Nive. Najdete v něm nejen nádherné historické centrum, gotickou katedrálu či klášter, ale také kombinaci francouzské a tradiční baskické kuchyně. Vyhlášená je místní čokoláda nebo jablečný mošt.

Bayonne je považované za jedno z nejkrásnějších měst jihozápadní Francie. Jeho centrum tvoří síť úzkých dlážděných uliček lemovaných malebnými domy s barevnými okenicemi, terasami kaváren či trhy pod širým nebem. Na okraji starého města lze stále nalézt hradby, které sloužily jako strategické opevnění již od středověku.

Pozůstatky bohaté minulosti Bayonne jsou skoro na každém kroku. Za návštěvu i pár fotografií rozhodně stojí nádherná katedrála Sainte-Marie de Bayonne v gotickém stylu. Byla postavena ve 13. až 14. století a sousedí s jedním z největších klášterů ve Francii. Baskické muzeum ve čtvrti Petit Bayonne představuje umění, řemesla a tradice regionu.

Bayonne ovšem patří i mezi centra francouzské gastronomie. Je domovem mnoha nejlepších výrobců čokolády v zemi a její vaření zde má dlouhou historii. Region je také vyhlášený svou sušenou šunkou známou jako jambon de Bayonne. Návštěvníci se při prohlídkách mohou na vlastní oči seznámit s procesem její výroby. Mezi místní speciality patří axoa de veau (mleté ​​telecí maso), piperade (míchaná vejce s paprikou) či omelette à la morue (omeleta se solenou treskou). Na zapití je ideální baskický jablečný mošt.

Názvy podle zajímavých míst

Všechna SUV Hyundai mají kromě výrazného originálního designu společný i název odvozený od zajímavých míst světa. Největší Santa Fe dostalo jméno podle známého města v Novém Mexiku, Tucson se nachází v Arizoně a Kona je zase turistický ráj na Havaji. Bayon je model od počátku navržený a uzpůsobený pro Evropu, a tak se i inspirace pro jeho jméno hledala na starém kontinentu. Hodí se totiž jak k prozkoumávání historických uliček, tak k výletům do přírody.

Bayonne se nachází na dosah Biskajského zálivu a nedaleko Pyrenejí. I když nejbližší vrcholy pyrenejského podhůří nejsou tak vysoké jako ty nejvyšší, některé i tak sahají až do 2600 metrů nad mořem. Přírodních krás je na dosah nespočet. A není náhoda, že právě pro místa jako Bayonne je Bayon jako stvořený.

Přestože je jedním z nejdostupnějších SUV na trhu, nabízí svěží moderní design i výbavu z vyšších tříd – online infotainment dokáže najít místní zajímavosti k prozkoumání nebo poskytnout podrobné informace o okolních restauracích, včetně otevírací doby či typu kuchyně. Bayon je také jediný vůz v segmentu s inteligentním tempomatem využívajícím data z navigace. Poradí si s nástrahami města i lesních cest, nabídne dostatek místa na nohy v obou řadách, dobrý výhled a navíc i nadprůměrný kufr. Dokonalý turistický průvodce.

Související příspěvky
Zákulisí

IONIQ 6 je rekordmanem v rychlosti nabíjení

2 Mins read
Nezávislá iniciativa EcoBest Challenge pravidelně podrobuje důkladným měřením elektromobily všech značek. V posledním testu ohromil porotce Hyundai IONIQ 6, který díky své 800V…
Zákulisí

S obousměrným nabíjením je elektřina dostupná všude

2 Mins read
Jednou z průkopnických technologií elektromobilů IONIQ – a také nové Kony Electric – je schopnost energii nejen přijímat, ale také poskytovat. Celé auto…
Zákulisí

Po Česku už jezdí přes tisíc ostrých Hyundaiů divize N

2 Mins read
První opravdu sportovní auto představil Hyundai v roce 2017 v podobě ostrého hatchbacku i30 N, který svými schopnostmi překvapil motoristický svět. Od té doby…