Novinky

Výstava motýlů i korejský les. Hyundai se činí v Botanické zahradě

Oblíbená výstava tropických motýlů ve skleníku Fata Morgana letos v Botanické zahradě Praha probíhá do 2. června. Ve stejné době zároveň již třetí expedice českých botaniků zkoumá korejské národní parky, aby tamní přírodu dokázali oživit v Troji. Tyto i další aktivity sponzoruje Hyundai, který je již třetím rokem generálním partnerem zahrady.

V průběhu výstavy Motýli: Dobrodružná cesta se postupně vylíhne na 5000 tisíc kukel a návštěvníci mohou být svědky jejich kouzelné proměny v dospělého motýla. Také se dozví spoustu zajímavostí, třeba který motýlí druh uletí za život nejvíc kilometrů nebo který se rodí bez trávicí soustavy a za celý život se ani jednou nenají.

Postupují také práce na přípravě podmanivého korejského lesa, který bude jednou z nejzajímavějších novinek zahrady v příštích letech. První expedice proběhla již v roce 2022 a popsali jsme ji v článku Čeští botanici s podporou Hyundai vyrazili na lov rostlin do Jižní Koreje. Nyní probíhá již třetí výprava, která se na rozdíl od předchozích nezaměřila primárně na sběr semen, ale na poznávání kvetoucí jarní přírody.

„Dosud jsme navštívili národní parky Seoraksan a Odaesan. Na stromech byly čerstvě vyrůstající listy, v keřovém patru kvetly rhododendrony. Z velkého množství kvetoucích bylin lze zmínit kosatec Iris rossi, kopytníky, mnoho druhů violek od bílé po žlutou či několik druhů dymnivek s blankytně modrými květy. Setkali jsme se i s velkými porosty kandíků Erythronium japonicum, třemi druhy mokrýšů či několika druhy sasanek. Zajímavá je Anemone reflexa s nenápadnými jazykovitými květy, jejichž dlouhé okvětní plátky míří nazpět podél stvolu,“ píší botanici ze své cesty.

Společných aktivit Hyundai s Botanickou zahradou Praha je ale víc. Automobilka zaměstnancům poskytla několik moderních elektromobilů, které umožňují ohleduplný pohyb bez hluku a s nulovými lokálními emisemi. Díky partnerství mohla navíc zahrada zlevnit vstupné pro školní prohlídky s výkladem, takže jsou dostupnější a botanici mohou lépe šířit osvětu a posilovat vztah dětí k přírodě.

Ze spolupráce těží i odborná veřejnost, v rámci přednáškového cyklu pro vášnivé botaniky a další nadšence byl například bezplatně zpřístupněn online záznam z přednášek, který byl v předcházejících letech zpoplatněný.

Související příspěvky
Novinky

IONIQ 5 N v českých testech: Jede brutálně a bude vás bavit!

5 Mins read
IONIQ 5 N je první elektrický model divize N. Jak je u jejích aut zvykem, nabízí řidičskou zábavu a současně odolnost a…
Novinky

Kona Electric v testech: Prostor a pohodlí za dobrou cenu

4 Mins read
Druhá generace elektromobilu z Nošovic se představila českým motoristickým novinářům. Zaujala je praktickým a pohodlným interiérem, dlouhým dojezdem spojeným s nízkou spotřebou…
Novinky

VIDEO: Druhý český N Day přilákal desítky ostrých Hyundaiů

2 Mins read
Milovníci vozů divize N se sjeli na mosteckém autodromu, aby se po roce opět setkali ve velkém stylu a naplno vyzkoušeli schopnosti…