Novinky

Čeští botanici s podporou Hyundai vyrazili na lov rostlin do Jižní Koreje

V areálu Botanické zahrady hl. m. Prahy vznikne nová expozice s flórou z národních parků na jihu korejského poloostrova. Expedici za sběrem rostlinného materiálu finančně podpořilo české zastoupení Hyundai, které je generálním partnerem zahrady.

Trojice odborníků z trojské botanické zahrady se na botanickou expedici do Jižní Koreje vypravila letos na podzim. Cílem cesty byl sběr rostlinného materiálu a získání fotodokumentace a inspirace pro připravovanou expozici. Podařilo se také navázat vztahy s odborníky z Chollipo Arboretum, jednoho z nejvýznamnějších botanických areálů v Jižní Koreji. Vyhlášený je zejména rozsáhlými sbírkami magnolií, javorů a lilií. Součástí byl i průzkum národních parků Odaesan, Gyeongju a Jirisan nebo ostrova Sanyang-eup.

„Expedice má pro naši práci velký význam. Pozorování rostlin v jejich přírodním prostředí nám umožní nejen upravit podmínky v naší zahradě tak, aby rostlinám co nejvíce pěstebně vyhovovaly, ale i připravit podklady pro architekty, kteří mají na starosti ztvárnění expozice. V prvé řadě jsme sbírali semena dřevin, které vytvoří kostru porostu. Jedná se například o dlanité javory se zajímavými, jemně dělenými listy, na podzim zbarvenými krásně červeně a žlutě. Velkou radost máme z některých hajních rostlin, které jsme dosud znali pouze z botanických atlasů. Jedná se především o několik druhů lilií,“ popsala kurátorka Iveta Bulánková.

Nová expozice vznikne v areálu Lesních expozic v průběhu následujících let, poznatky z výpravy však zahrada využije už během příští sezóny, která bude zaměřena právě na flóru a přírodu Asie. „Snažíme se o rozvoj našich expozic a budování nových. Zaměřili jsme se na tvorbu takzvaných geografických celků, kdy návštěvníky seznamujeme s podobou a flórou různých botanicky zajímavých lokalit na světě. Velmi zajímavá je pro nás Asie,“ dodává ředitel zahrady Bohumil Černý.

V botanické zahradě v Troji mohou návštěvníci skrze rostlinné sbírky prozkoumat téměř celý svět. Rostlinný materiál získávají botanici mimo jiné právě díky cestám do cenných lokalit po celém světě a vztahům s odborníky z významných zahrad, arboret a parků. Botanici často sbírají rostlinný materiál v náročném a těžko dostupném terénu, v džunglích, horách, na skalách, ale i v pouštních oblastech a v mokřadech. V posledních letech navštívili například Čínu, Vietnam, Japonsko, Madagaskar, východ USA nebo Kypr.

Hyundai Motor Czech je generálním partnerem Botanické zahrady hl. m. Prahy od poloviny roku 2021. Partnerství je součástí aktivit značky na podporu trvale udržitelné mobility a ochrany životního prostředí. Pro provoz zahrady společnost vedle finančních prostředků poskytuje také bezemisní elektrické vozy IONIQ 5 a Kona Electric.

Související příspěvky
Novinky

Kona Electric v testech: Prostor a pohodlí za dobrou cenu

4 Mins read
Druhá generace elektromobilu z Nošovic se představila českým motoristickým novinářům. Zaujala je praktickým a pohodlným interiérem, dlouhým dojezdem spojeným s nízkou spotřebou…
Novinky

VIDEO: Druhý český N Day přilákal desítky ostrých Hyundaiů

2 Mins read
Milovníci vozů divize N se sjeli na mosteckém autodromu, aby se po roce opět setkali ve velkém stylu a naplno vyzkoušeli schopnosti…
Novinky

Ostrý IONIQ 5 N v recenzích: Konečně vzrušující elektromobil!

4 Mins read
Oficiální premiéra sportovní verze IONIQ 5 od divize N se rychle blíží, už před ní však vybraní motorističtí novináři z Evropy i USA…