Zákulisí

Roboti se stanou našimi společníky, říká ředitel Boston Dynamics

Po světě už běhá přes tisíc robotických psů z dílny Boston Dynamics, kterou před dvěma lety koupil Hyundai za více než miliardu dolarů. To je ale stále jenom začátek a obě společnosti nyní chystají robotickou revoluci v průmyslu i běžných životech. Na co se můžeme těšit v rozhovoru prozrazuje Marc Theermann, ředitel strategie Boston Dynamics.

Čím vás nadchli právě roboti?
Robotika je pro mě fascinující tím, že má potenciál transformovat lidskou společnost. Máme vizi světa, v němž se roboti jednoho dne stanou přirozenou součástí našich životů a pomohou nám rozvíjet náš lidský potenciál. Z inovací, které robotika přináší, nebude mít prospěch jen úzká skupina vyvolených. Roboti zlepší každodenní život všem.

A co vás přivedlo konkrétně do Boston Dynamics?
Do Boston Dynamics jsem nastoupil, abych si splnil svou celoživotní touhu komercializovat roboty, a případně vytvořit roboty-společníky jako roztomilé tvory, kteří obohatí naše životy. Uplyne ještě desetiletí, než se stanou realitou, ale v Boston Dynamics máme v tomto ohledu náskok. Je fascinující sledovat, jak lidé interagují s naším robotem Spotem. Chápou, že to je stroj, ale přesto na něj často reagují podobným způsobem, jakým by se chovali k opravdovému psovi. Máme silnou potřebu emocionálního spojení a tento pocit nacházíme napříč kulturami, dokonce i za hranicemi lidského světa. Příští generace inteligentních robotů musí být schopna komunikovat s lidmi na úrovni, která bude více emocionální. Roboti budou jednoho dne schopni sloužit jako naši spolehliví společníci, takže tento pocit spojení a spolupráce bude nesmírně důležitý.

Čím se liší dnešní roboti od těch, které už dávno známe třeba z automobilek?
Z hlediska historie robotů je dnešní doba fascinující. Zatímco stacionární roboti jsou v továrnách realitou již mnoho desetiletí, nyní se nacházíme na začátku éry mobilních robotů přicházejících do našich každodenních životů. Inteligentní mobilní roboti se v budoucnosti rozšíří za hranice průmyslu. Očekáváme, že se jednoho dne stanou všední součástí našich kanceláří, škol, nemocnic, a nakonec i našich domovů. Díky robotům budou naše životy bezpečnější a snadnější.

Jak oprávněná je obava, že kvůli robotům přijde část lidí o práci?
Naším cílem je vymýšlet a vytvářet roboty, kteří obohacují životy lidí. Nejde tu o náhradu lidské práce. Robotikou se ji naopak snažíme zlepšovat a zvyšovat její přidanou hodnotu tím, že umožníme bezpečnější, snadnější a produktivnější plnění našich každodenních úkolů.

Má už dnes váš robotický pes Spot reálné využití?
Naši roboti v současnosti pracují převážně v průmyslovém prostředí. Spot pomáhá v odvětvích jako je energetika, veřejné služby, ropný průmysl a plynárenství, stavebnictví nebo těžba. Na celém světě již slouží téměř tisíc Spotů, kteří například vyhledávají teplotní anomálie v elektrických rozvodnách, mapují zóny s vyšší úrovní radiace v atomových elektrárnách nebo vytvářejí modely stavenišť na základě technologie digitálních dvojčat. Také se často používají jako výukový nástroj ve výzkumu a na akademické půdě.

A co další roboti Boston Dynamics?
Stretch, náš nový logistický robot, dokáže přemisťovat těžké zásilky ve skladech a distribučních centrech. Tím zvyšuje bezpečnost zaměstnanců a zbavuje je úkolů, které patří mezi nejnáročnější a nejmonotónnější. Vzhledem k výzvám v globálních dodavatelských řetězcích jsme přesvědčeni, že Stretch může zásadním způsobem přispět k zachování toků zboží a současně zvýšit bezpečnost i produktivitu práce. Společnost DHL, globální lídr v oblasti logistiky, nedávno oznámila nákup flotily robotů Stretch, která bude pomáhat v jejích provozovnách v Severní Americe. Na základě úspěšných pilotních projektů u našich prvních zákazníků očekáváme na trhu velký zájem.

Na čem dalším aktuálně pracujete?
Zdokonalujeme naší dvounohou výzkumnou a vývojovou platformou Atlas a spolupracujeme také s robotickou laboratoří společnosti Hyundai Motor Group. Společně začínáme zkoumat technologie související s interakcí mezi člověkem a robotem. Sem patří vložená umělá inteligence, technologie platforem pro mobilitu a sekce nositelných robotů. Hyundai Robotics Lab vyvíjí různé nositelné roboty včetně zařízení Vest Exoskeleton, Chairless Exoskeleton a Medical Exoskeleton.V delším období vidíme velké příležitosti také pro robotiku orientovanou na služby ve spotřebitelském světě. Tyto technologie jsou zaměřeny na každodenní potřeby lidí a zahrnují umělou inteligenci, nositelné roboty a technologie platforem pro mobilitu.

Podívejte se, jak robot Spot otevíral pražský showroom Hyundai Electrified:

Jak se převzetí Boston Dynamics společností Hyundai projeví na vývoji robotiky?
Silné stránky společností Boston Dynamics a Hyundai se naštěstí vzájemně doplňují, takže vytváříme technologické synergie. Zatímco robotická laboratoř společnosti Hyundai se zaměřuje na vývoj technologií, které jsou orientovány na služby a maximálně zohledňují potřeby lidí, Boston Dynamics vyvíjí agilní mobilní roboty pro průmyslová a logistická odvětví.Nyní sestavíme společné vývojové a obchodní plány pro konsolidovanou robotickou technologii. Budeme společně rozvíjet robotické technologie obou firem.

Jaké společné projekty se již připravují?
Máme v plánu již několik společných projektů, mnohé z nich jsou však pochopitelně ještě tajné. Mohu například prozradit, že na konci roku 2022 plánujeme uvést naše roboty do provozu v globálním inovačním centru Hyundai v Singapuru. Probíhá také pilotní projekt ve výrobním závodě Kia v Gwangmyeongu, kde robot Spot slouží v oblasti bezpečnosti a údržby. Budeme zkoumat i další možnosti vzájemné spolupráce a vytvoření nových dodavatelských řetězců, které budou sahat od výroby komponentů pro roboty až po chytrá logistická řešení založená na robotech.

Používáte roboty i přímo v Boston Dynamics?
Boston Dynamics se od svých konkurentů odlišuje mimo jiné právě tím, že do svých podnikových činností již úspěšně integrovala agilní, mobilní roboty. Je naprosto běžné, že u nás roboti se svou obsluhou po celý den procházejí halami a laboratořemi. Máme i testovací zónu, v níž roboti plní autonomní úkoly 24 hodin denně – i dávno poté, co naši zaměstnanci odejdou z práce domů. Ale nejsou to jen roboti, co máme na našich kancelářích nejraději, jsou to především úžasní lidé. Boston Dynamics poskytuje zázemí skupině neuvěřitelně nadšených vývojářů a skvělých techniků, kteří milují svou práci.

Jakou roli sehraje robotika v budoucnosti dopravy?
Představte si například autonomní elektrifikovaná vozidla, exoskeletony nebo různé synergické modely dopravy ve městech. Robotika s mobilitou se vzájemně doplňují a urychlují svůj vývoj. Budoucnost dopravy se bude velmi lišit od toho, co známe dnes.

Související příspěvky
Zákulisí

IONIQ 6 je rekordmanem v rychlosti nabíjení

2 Mins read
Nezávislá iniciativa EcoBest Challenge pravidelně podrobuje důkladným měřením elektromobily všech značek. V posledním testu ohromil porotce Hyundai IONIQ 6, který díky své 800V…
Zákulisí

S obousměrným nabíjením je elektřina dostupná všude

2 Mins read
Jednou z průkopnických technologií elektromobilů IONIQ – a také nové Kony Electric – je schopnost energii nejen přijímat, ale také poskytovat. Celé auto…
Zákulisí

Po Česku už jezdí přes tisíc ostrých Hyundaiů divize N

2 Mins read
První opravdu sportovní auto představil Hyundai v roce 2017 v podobě ostrého hatchbacku i30 N, který svými schopnostmi překvapil motoristický svět. Od té doby…