Zákulisí

Santa Fe dala jméno drsná, ale krásná krajina amerického jihozápadu

Město s bohatou historií a osobitým stylem, skrytý klenot na skalnatém jihozápadě Spojených států. Metropole Nového Mexika vyniká svou živoucí kulturou i jedinečným prostředím. Přečtěte si, proč velké SUV Hyundai našlo své jméno právě v Santa Fe.

Zatímco malebné baskické Bayonne, které v minulém roce dalo název crossoveru Bayon, láká na zážitky z gastronomie či krásy francouzské historie, robustnější Santa Fe bylo před více než 20 lety pokřtěno v mnohem nehostinnější části světa. Jedno z nejstarších měst Spojených států bylo na Divokém západě založeno už v roce 1610. Osobité historické centrum protkané křivolakými uličkami zaujme typickými budovami z přírodních materiálů. Bohatá směs španělských, indiánských a mezinárodních vlivů dává Santa Fe jedinečnou rozmanitost, která stojí za vidění.

Jedním z mnoha příkladů je španělský koloniální misijní kostel San Miguel. Nejstarší americký kostel, postavený v 17. století, vystavuje zrestaurované obrazy a další původní umělecká díla. Palác guvernérů je zase nejstarší nepřetržitě využívanou veřejnou budovou v zemi. Navzdory skromné populaci přibližně 84 000 obyvatel je Santa Fe kulturním centrem regionu a domovem silné umělecké komunity napříč generacemi. I proto pravidelně hostí nejprestižnější světové umělecké trhy.

Robustnost i rafinovanost

Město je uhnízděné na úpatí pohoří Sangre de Cristo ve vysoké nadmořské výšce přes 2000 metrů nad mořem. Drsná krajina kolem města je poseta nízkými hliněnými budovami, které si zachovávají spojení se svými kořeny. Styl Pueblo Revival, který čerpá inspiraci z tradiční architektury puebla a španělské misijní architektury, se vyznačuje jednoduchostí, odolností a jemnou krásou.

Přestože si většina lidí tuto část světa spojuje s pouštní krajinou, ve skutečnosti se zde střídají všechna roční období. Během období sucha se kanály na dešťovou vodu promění v nádherné stezky rozšiřující už tak bohatou nabídku cest pro pěší turisty i cyklisty. V zimě se vrcholy hor zase stávají atraktivními lyžařskými středisky. Pobyt venku je přirozenou součástí každodenního života a každý si chce užít všechny jeho podoby.

V tak proměnlivé krajině je důležité mít vůz, který si poradí s každým počasím a povrchem. Santa Fe tak spojuje vše, co jeho automobilový jmenovec: dobrodružného outdoorového ducha, výrazný a osobitý styl, odolnost i kreativitu. Hyundai Santa Fe má terénní jízdní režimy pro písek, bláto i sníh, schopný pohon všech kol HTRAC, ale současně nabízí pohodlí i nejmodernější techniku včetně plug-in hybridního pohonu.

Zábava a bezpečí pro rodinu

Kromě toho, že je Santa Fe atraktivním městem vyznavače aktivní turistiky v přírodě, umění nebo historie, je také skvělou prázdninovou destinací pro rodiny s dětmi. V průvodcích je vychvalováno jako příjemná a bezpečná lokalita a místní dětské muzeum umí malým návštěvníkům nachystat zábavný vzdělávací zážitek.

Přestože se SUV postupně vyvinula z drsných offroadů a svou koncepcí jsou původně určena pro outdoorová dobrodružství a jízdu v terénu, v moderní podobě jsou to také skvělé rodinné vozy ideální na výlety. Současná čtvrtá generace Santa Fe nabízí dosud největší zavazadlový prostor, až sedm pohodlných sedadel i chytré bezpečnostní systémy, například asistent bezpečného vystupování, který zabrání otevření dveří, pokud zezadu přijíždí auto.

Město Santa Fe je známé pro svůj jedinečný styl, krajinu i kulturu a je oblíbenou prázdninovou destinací pro dobrodružné cestovatele. Přitahuje náruživé turisty, fanoušky architektury, milovníky umění nebo rodiny toužící po výletech drsnou krajinou. Je to maják amerického jihozápadu a Hyundai Santa Fe hrdě šíří jeho jméno i odkaz po celém světě.

Poznámka: vyzobrazený model je Hyundai Santa Fe americké specifikace, která se může od té evropské a české lišit.

Související příspěvky
Zákulisí

IONIQ 6 je rekordmanem v rychlosti nabíjení

2 Mins read
Nezávislá iniciativa EcoBest Challenge pravidelně podrobuje důkladným měřením elektromobily všech značek. V posledním testu ohromil porotce Hyundai IONIQ 6, který díky své 800V…
Zákulisí

S obousměrným nabíjením je elektřina dostupná všude

2 Mins read
Jednou z průkopnických technologií elektromobilů IONIQ – a také nové Kony Electric – je schopnost energii nejen přijímat, ale také poskytovat. Celé auto…
Zákulisí

Po Česku už jezdí přes tisíc ostrých Hyundaiů divize N

2 Mins read
První opravdu sportovní auto představil Hyundai v roce 2017 v podobě ostrého hatchbacku i30 N, který svými schopnostmi překvapil motoristický svět. Od té doby…