Zákulisí

Krása čisté energie. IONIQ 5 a zajímavé elektrárny Česka

Česká republika sice není žádné Rakousko, Norsko nebo Island, i u nás je ale řada pozoruhodných elektráren využívajících obnovitelné zdroje. A neustále přibývají další. Právě ty jsou důležité, aby provoz elektromobilů jako je IONIQ 5 byl z dlouhodobého hlediska co nejvíce přínosný. Pojďte se podívat na některá pozoruhodná místa, kde se u nás čistá energie vyrábí – dobře poslouží i jako tipy na originální výlet.

Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně

Dílo vybudované na hoře Mravenečník v Hrubém Jeseníku bývá označováno za jeden z divů Česka. Funguje vlastně jako gigantická baterie – ve formě vody uchovává energii pro chvíle, kdy je potřeba. Současně tak pomáhá vyrovnávat výkyvy v elektrické soustavě. Instalovaný výkon je 650 MW a energetická úložná kapacita 3,243 GWh (tolik energie dokáže dodat po jednom „nabití“). Největší reverzní vodní turbíny v Evropě a druhé největší na světě jsou schopné celou horní nádrž naplnit za sedm hodin a při plném výkonu protéká každým přivaděčem skoro 70 000 litrů vody za sekundu.

Elektrárna celoročně pořádá exkurze pro veřejnost a lze si tu užít i nejdelší koloběžkový sjezd v celé České republice. Nemluvě o fantastických výhledech z volně přístupné horní nádrže, obzvláště při východu či západu slunce.

Vodní elektrárna Orlík

Orlík je nejobjemnější nádrž u nás. Přehrada zadržuje 720 milionů kubíků vody, její betonová hráz je 450 metrů dlouhá a v koruně dosahuje výšky 91 metrů, takže nabízí opravdu majestátní výhled. Vodní elektrárna u její paty pochází už ze začátku 60. let minulého století, byla ale postupně modernizována. Desetilopatkové oběžné kolo Kaplanovy turbíny bylo ve své době světovým unikátem a získalo ocenění na výstavě EXPO 58 v Bruselu. Dnes elektrárna funguje jako skvělý zdroj levné a ekologicky čisté elektrické energie. Celkový výkon je 364 MW a zajímavostí je schopnost velmi rychlého spuštění na plné zatížení – trvá jen 128 sekund.

Hráz je pohodlně přístupná pěšky i autem z obou stran a v okolí je i řada dalších zajímavých míst a staveb – například zámek Orlík nad Vltavou nebo Žďákovský most. K procházkám a výletům dobře poslouží oba břehy vodní nádrže.

Větrné elektrárny Janov

Ve druhé polovině roku 2009 zahájila provoz dvojice moderních větrných elektráren u obce Janov poblíž Litomyšle. Jen tyto dvě „vrtule“ dokáží samy o sobě pokrýt roční spotřebu více než 2000 domácností. Jednotkový instalovaný výkon je 2 MW a celková výška působivých 120 metrů. Lokalita mezi Litomyšlí a Svitavami v nadmořské výšce přes 400 metrů byla vybrána díky příznivým větrným podmínkám – rychlost větru ve 100metrové výšce dosahuje v průměru 6-7 m/s.

K oběma věžím se lze po polní cestě dostat bez jakýchkoliv omezení. Při pohledu na obří listy (průměr rotoru je 80 metrů) monumentálně se točící přímo nad hlavou se asi málokdo ubrání mrazení v zádech nebo mírné závrati. Průměr paty věže je 4,3 metru, celková hmotnost přesahuje 275 tun.

Od roku 2022 je veškeré nabíjení v rámci služby Charge myHyundai zcela kompenzováno zelenou elektrickou energií z větrných elektráren. Každé nabíjení ve více než 340 000 nabíječkách v 29 evropských zemích je tak 100% zelené a ekologické.

Fotovoltaická elektrárna Bežerovice

Význam solární energie neustále roste, stejně jako výkony moderních panelů. V průmyslových areálech a na dalších nevyužitých plochách se v současnosti připravují nové solární zdroje o výkonech v tisících MW, které svou produkcí nahradí v české energetice končící uhelné elektrárny. Pro stovky jihočeských domácností již 12 let spolehlivě vyrábí bezemisní elektřinu elektrárna Bežerovice ležící mezi Bechyní a Sudoměřicemi. Letos poprvé se také otevřela veřejnosti v rámci dní otevřených dveří. Elektrárna o instalovaném výkonu 3,013 MW ročně vyrobí elektřinu pokrývající spotřebu více než 700 domácností.

Oblast jihozápadně od Tábora vyniká příznivými podmínkami pro výrobu elektřiny ze slunečního záření. Průměrný roční úhrn globálního záření zde dosahuje až 3,8 tisíce MJ/m2. Pro zajímavost, první elektrárna využívající energii ze slunečního záření byla v České republice postavena teprve roku 1998 na hřebenech Jeseníků.

Za spolupráci při natáčení a focení děkujeme společnosti ČEZ.

Související příspěvky
Zákulisí

IONIQ 6 je rekordmanem v rychlosti nabíjení

2 Mins read
Nezávislá iniciativa EcoBest Challenge pravidelně podrobuje důkladným měřením elektromobily všech značek. V posledním testu ohromil porotce Hyundai IONIQ 6, který díky své 800V…
Zákulisí

S obousměrným nabíjením je elektřina dostupná všude

2 Mins read
Jednou z průkopnických technologií elektromobilů IONIQ – a také nové Kony Electric – je schopnost energii nejen přijímat, ale také poskytovat. Celé auto…
Zákulisí

Po Česku už jezdí přes tisíc ostrých Hyundaiů divize N

2 Mins read
První opravdu sportovní auto představil Hyundai v roce 2017 v podobě ostrého hatchbacku i30 N, který svými schopnostmi překvapil motoristický svět. Od té doby…