Motorsport

Středoevropská rallye startuje tento týden! Co musíte vědět

Do konce letošní sezóny mistrovství světa v rallye zbývají už jen dvě soutěže. Hned v té následující, která se pojede i na českých silnicích, má tým Hyundai Motorsport šanci získat mistrovský titul – Thierry Neuville ho má na dosah a hned za ním je další pilot s vozem i20 N Rally1 Ott Tänak. Středoevropská rallye (CER) startuje ve čtvrtek v Praze a celá páteční etapa se jede na Šumavě. To je spousta důvodů, proč si ji nenechat ujít!

Středoevropská rallye kombinující cesty v Česku, Rakousku a Německu si svou premiéru v kalendáři WRC odbyla loni a představila jedinečný koncept, který přinesl tři velice odlišné typy rychlostních zkoušek na území každé z pořadatelských zemí. Situaci notně komplikovalo počasí a šumavské rychlostní zkoušky důkladně prověřily umění těch nejlepších světových jezdců. A na co se mohou fanoušci rallye a značky Hyundai těšit letos?

O titulu se může rozhodnout už v Česku

Především na vyvrcholení napínavé bitvy o titul, k němuž má aktuálně nejblíže Thierry Neuville (přečtěte si naše shrnutí letošní sezóny). Aby ho získal už na Středoevropské rallye, musí ji zakončit s náskokem větším než 30 bodů. Právě to je totiž maximum, které mohou jezdci získat na závěrečné rallye v Japonsku. V současnosti Neuville vede o 29 bodů před týmovým kolegou Tänakem, o 41 bodů před třetím Sébastienem Ogierem a o 46 bodů před čtvrtým Elfynem Evansem. Nikdo jiný už ho ohrozit nemůže. Co tedy o tomto víkendu potřebuje?

  • Získat minimálně o dva body více než Ott Tänak
  • Neztratit na Sébastiena Ogiera víc než 10 bodů
  • Neztratit na Elfyna Evanse více než 16 bodů (a nanejvýš 15 bodů v případě, že by Evans CER vyhrál)

Pokud jde hodnocení značek, také tam je aktuálně Hyundai v čele s náskokem 17 bodů před Toyotou. S ohledem na nevyzpytatelnost rallye však rozhodnuto rozhodně není a každý bod bude důležitý.

Druhý ročník Středoevropské rallye zároveň ve srovnání s loňskem přináší několik zajímavých novinek, které čeští diváci bezpochyby ocení:

Shakedown na Točné, servis v Chuchli

Shakedown před startem soutěže byl přesunut do Česka (pokud nevíte, co to je shakedown, přečtěte si Průvodce fanouška motorsportu: Poprvé na rallye). Jezdce tak nečeká dlouhý přejezd do Prahy, neboť se pojede v okolí Točné a servis pro shakedown bude umístěn na dostihovém závodišti ve Velké Chuchli. To českým fanouškům přináší další příležitost vidět hvězdy WRC přímo v akci.

Velkolepý nový skok

Slavnostní start soutěže je naplánován na čtvrteční odpoledne ve 14 hodin opět na Pražském hradě. Hned poté se v 15:00 pojede divácká „speciálka“ ve Velké Chuchli, kterou nově ozdobí uměle vytvořený skok, kde by závodní vozy měly létat vzduchem několik desítek metrů. Ještě večer se pojede první průjezd rychlostní zkoušky v Klatovech (zatímco na klatovskou „erzetu“ platí celovíkendová vstupenka, na test v Chuchli nikoli).

Většina tratí jinak

V pátek se rychlostní zkouška v Klatovech pojede ještě dvakrát jako RZ3 a RZ6 a v pátečním programu ji doplní ještě Strašín (RZ4 a RZ7) a Šumavské Hoštice (RZ 5 a RZ8). Není bez zajímavosti, že Strašín je se svými 26,69 km vůbec nejdelší zkouškou soutěže. Ve srovnání s loňskem je plných 210 z celkových 303 kilometrů rychlostních zkoušek nových, což znamená, že trať byla buď změněna, nebo se známé zkoušky pojedou v opačném směru.

Lepší divácké zóny

Organizátoři se po loňské úspěšné premiéře Středoevropské rallye netají snahou posunout laťku ještě výš a odstranit případné nedostatky. Na každý den připravili pro diváky atraktivní a rozšířené divácké zóny. Celkem jich je 42, s komfortním zázemím a zvětšenými plochami pro parkování. Horkým tipem organizátorů je fanouškovská zóna u obce Bolešiny, kde vozy přeletí přes skok a kde je bude možné sledovat po dlouhou dobu.

Přehlednější orientace

Všechny divácké zóny budou označeny QR kódy, směrovými šipkami a výraznými tabulkami. To vše by mělo usnadnit navigaci k diváckým místům a parkovištím. Toalety a občerstvení jsou v diváckých zónách samozřejmostí, na náměstí v Klatovech, v rally village v Hoslovicích a ve Velké Chuchli budou navíc velkoplošné obrazovky, které divákům zprostředkují dění na trati.

Plnohodnotný televizní přenos

Pokud se přímo na tratě rychlostních zkoušek Středoevropské rallye nedostanete, můžete si užít rozsáhlé přímé přenosy O2 TV Sport, kde bude možné sledovat úvodní rychlostní zkoušku ve Velké Chuchli, přímé přenosy všech rychlostních zkoušek, které se pojedou na českém území, a následně v sobotu a v neděli po dvou vybraných zkouškách. V takovém rozsahu ještě žádná soutěž WRC na obrazovkách českého TV kanálu k vidění nebyla. Zkušeného komentátora Petra Horáka v pátek doplní závodník Aleš Jirásek.

Myslete na bezpečnost!

Prvořadý zájem všech pořadatelů soutěží WRC je bezpečnost posádek a diváků, což vyžaduje od stovek traťových maršálů a ostatních pořadatelů enormní úsilí. Přes všechna opatření a snahu maršálů je to ale především na samotných fanoušcích. Loni se jich podél tratí sešlo přes 125 tisíc a jedna z pátečních zkoušek bohužel byla kvůli neukázněným divákům zrušena. Řiďte se proto pokyny pořadatelů a dodržujte nastavená pravidla.

Všechny důležité informace ke Středoevropské rallye fanoušci najdou na www.centraleuropeanrally.eu.

Průběžné pořadí – jezdci

  1. Thierry Neuville – 207
  2. Ott Tänak – 178
  3. Sébastien Ogier -166
  4. Elfyn Evans – 161
  5. Adrien Fourmaux – 140

Průběžné pořadí – výrobci

  1. Hyundai – 482
  2. Toyota – 465
  3. M-Sport Ford – 245
Související příspěvky
Motorsport

Středoevropská rallye se blíží, WRC opět míří do Česka

9 Mins read
Sezona 2024 mistrovství světa v rallye je v mnoha ohledech výjimečná. Došlo ke změně systému bodování a v kalendáři se objevily nové…
Motorsport

Tým Hyundai si zajistil český titul v Eco Rally, světový má na dosah

3 Mins read
Aktuálně nejlepší světová posádka v mistrovství elektromobilů je z České republiky. Dvojice Michal Žďárský a Jakub Nábělek je úřadujícími mistry mezinárodního šampionátu Bridgestone…
Motorsport

Ještě rychlejší IONIQ 5 N. Špičkové verze eN1 Cup, NPX1 a TA Spec

3 Mins read
Nadšeně přijatý IONIQ 5 N sotva dorazil na trh a Hyundai už ho představil ve třech exkluzivních podobách. Odlehčené okruhové provedení eN1…