Pro řidiče

Pneumatiky ani baterie nepatří do popelnice. Odevzdejte je zdarma

Kde všude můžete odevzdat použité pneumatiky či autobaterie a jakými pravidly se takzvaný zpětný odběr řídí? Seznamte se s možnostmi, jak se jednoduše zbavit nebezpečných odpadů ze svého auta a pomozte snížit dopady jeho používání na životní prostředí.

Vyhazovat staré pneumatiky a autobaterie do směsného komunálního odpadu nebo dokonce do přírody je nejen protizákonné a velice nezodpovědné, ale hlavně zbytečné. Výrobci autobaterií a pneumatik mají totiž ze zákona povinnost vybírat je od lidí zpět. Není pro to potřeba udělat nic víc, než je odvézt na jedno z tisíců míst po celé republice, která najdete v každé větší obci.

Jak zpětný odběr funguje?

  • Takzvaní koneční uživatelé, tedy motoristé, mohou pneumatiky i všechny typy autobaterií odevzdávat zdarma.
  • Nezáleží na tom, od koho je původně koupili, o jakou jde značku či druh. Vrátit se dají bez omezení kdekoliv.
  • Místo pro zpětný odběr je ze zákona zřízeno v každé obci s pověřeným úřadem, ve větších městech pak v každém obvodě nebo části.
  • Reálně je síť ještě hustší, míst pro zpětný odběr je v České republice přibližně 4000. Typicky jde o autoservisy, pneuservisy či sběrné dvory.

Kdy mě mohou s pneumatikami a bateriemi odmítnout?

  • Pokud obsahují jiný přidaný odpad.
  • Pokud jsou kontaminovány nebo závažně poškozeny, takže ohrožují zdraví.
  • Pokud jejich množství přesahuje kapacitu daného místa.
  • Pokud vzhledem k množství, typu či jiným okolnostem lze mít důvodné podezření, že se nejedná o odpad od konečného uživatele.

Kde najdu mapu míst, kam mohu odpad odvézt?

Odhaduje se, že každý rok je celosvětově vyprodukována až miliarda odpadních pneumatik a na trh Evropské unie se uvede přibližně 800 000 tun automobilových baterií a akumulátorů. Použité pneumatiky lze přitom opakovaně využít pro výrobu nových nebo jiných výrobků a zpětné získávání olova, lithia, kobaltu a dalších látek obsažených v autobateriích pomáhá ochraně přírody i zajištění surovin pro další výrobu. Jsou tak důležitou součástí oběhového hospodářství.

Pro představu, v roce 2019 bylo v České republice zpětně odebráno přes 70 000 tun pneumatik (z celkového množství 95 000 tun) a 19 000 tun autobaterií (z 22 000 tun), takže zpět do oběhu byly navráceny tři čtvrtiny veškeré produkce. Tento podíl navíc postupně roste.

Související příspěvky
Pro řidiče

Financování auta, díl třetí: Co potřebujete vědět o pojištění

3 Mins read
Plánujete si pořídit nové či zánovní auto na splátky? Dobrá zpráva je, že doba jde kupředu a moderní „půjčky“ si můžete přizpůsobit…
Pro řidiče

Tlačítka jsou bezpečnější. Plně dotyková auta nedostanou 5 hvězd

2 Mins read
Organizace Euro NCAP, která testuje bezpečnost nových aut prodávaných v Evropě, chce ve svém hodnocení začít zohledňovat i způsob ovládání nejdůležitějších funkcí. Pokud…
Pro řidiče

Fenomén phishing. Jak se mu bránit?

5 Mins read
Podvody v online prostředí mají často podobu takzvaných phishingových útoků. Jde o podvodné e-maily či SMS, ve kterých se odesílatel vydává za…