Pro řidiče

Pneumatiky ani baterie nepatří do popelnice. Odevzdejte je zdarma

Kde všude můžete odevzdat použité pneumatiky či autobaterie a jakými pravidly se takzvaný zpětný odběr řídí? Seznamte se s možnostmi, jak se jednoduše zbavit nebezpečných odpadů ze svého auta a pomozte snížit dopady jeho používání na životní prostředí.

Vyhazovat staré pneumatiky a autobaterie do směsného komunálního odpadu nebo dokonce do přírody je nejen protizákonné a velice nezodpovědné, ale hlavně zbytečné. Výrobci autobaterií a pneumatik mají totiž ze zákona povinnost vybírat je od lidí zpět. Není pro to potřeba udělat nic víc, než je odvézt na jedno z tisíců míst po celé republice, která najdete v každé větší obci.

Jak zpětný odběr funguje?

  • Takzvaní koneční uživatelé, tedy motoristé, mohou pneumatiky i všechny typy autobaterií odevzdávat zdarma.
  • Nezáleží na tom, od koho je původně koupili, o jakou jde značku či druh. Vrátit se dají bez omezení kdekoliv.
  • Místo pro zpětný odběr je ze zákona zřízeno v každé obci s pověřeným úřadem, ve větších městech pak v každém obvodě nebo části.
  • Reálně je síť ještě hustší, míst pro zpětný odběr je v České republice přibližně 4000. Typicky jde o autoservisy, pneuservisy či sběrné dvory.

Kdy mě mohou s pneumatikami a bateriemi odmítnout?

  • Pokud obsahují jiný přidaný odpad.
  • Pokud jsou kontaminovány nebo závažně poškozeny, takže ohrožují zdraví.
  • Pokud jejich množství přesahuje kapacitu daného místa.
  • Pokud vzhledem k množství, typu či jiným okolnostem lze mít důvodné podezření, že se nejedná o odpad od konečného uživatele.

Kde najdu mapu míst, kam mohu odpad odvézt?

Odhaduje se, že každý rok je celosvětově vyprodukována až miliarda odpadních pneumatik a na trh Evropské unie se uvede přibližně 800 000 tun automobilových baterií a akumulátorů. Použité pneumatiky lze přitom opakovaně využít pro výrobu nových nebo jiných výrobků a zpětné získávání olova, lithia, kobaltu a dalších látek obsažených v autobateriích pomáhá ochraně přírody i zajištění surovin pro další výrobu. Jsou tak důležitou součástí oběhového hospodářství.

Pro představu, v roce 2019 bylo v České republice zpětně odebráno přes 70 000 tun pneumatik (z celkového množství 95 000 tun) a 19 000 tun autobaterií (z 22 000 tun), takže zpět do oběhu byly navráceny tři čtvrtiny veškeré produkce. Tento podíl navíc postupně roste.

Související příspěvky
Pro řidiče

Digitální klíč Hyundai nic neváží a nikdy ho nezapomenete

2 Mins read
Klíčky od auta nejsou úplně praktická věc. Často je není kam pohodlně dát, jejich předávání mezi řidiči bývá složité, a když je…
Pro řidiče

Financování auta, díl třetí: Co potřebujete vědět o pojištění

3 Mins read
Plánujete si pořídit nové či zánovní auto na splátky? Dobrá zpráva je, že doba jde kupředu a moderní „půjčky“ si můžete přizpůsobit…
Pro řidiče

Tlačítka jsou bezpečnější. Plně dotyková auta nedostanou 5 hvězd

2 Mins read
Organizace Euro NCAP, která testuje bezpečnost nových aut prodávaných v Evropě, chce ve svém hodnocení začít zohledňovat i způsob ovládání nejdůležitějších funkcí. Pokud…