Novinky

IONIQ 5 je připraven i na výlety s přívěsem

Díky funkci V2L nabije cokoliv od notebooku po elektrokolo, může napájet rychlovarnou konvici či venkovní osvětlení, utáhne až 1600 kg a navíc v přírodě neruší hlukem ani kouřem. S elektromobilem IONIQ 5 si můžete v klidu a pohodlí užít třeba přespání pod hvězdami nebo stanování u vody.

Hyundai IONIQ 5 není jen Světovým autem roku 2022, do sbírky ocenění nově přidal i titul Tažného vozu roku z rukou Nizozemského královského klubu turistů ANWB. Zrovna Nizozemsko přitom v oblasti obytných přívěsů a karavanů platí za světovou velmoc a IONIQ 5 je vůbec prvním elektromobilem, který na tuto poctu dosáhl. Porotci ocenili především jeho jízdní vlastnosti a řadu chytrých funkcí pro život na cestách.

Díky vysokému točivému momentu elektromotorů utáhne IONIQ 5 až 1,6 tuny, klidně si tedy poradí i s velkým sedmimetrovým přívěsem se čtyřmi a více lůžky. K tomu přidává vlastní zavazadlový prostor o objemu 527 až 1587 litrů, možnost posouvat druhou řadu sedadel i středový tunel a jako bonus ještě úložný prostor pod přední kapotou s objemem 57 litrů. Přední sedadla lze navíc sklopit do relaxační polohy, ve které si budete připadat jako ve stavu beztíže.

Další výhodou pro výpravy do přírody je nová sada akumulátorů s kapacitou 77,4 kWh dostupná od modelového roku 2023. Ve verzi s pohonem zadních kol a s 19“ aerodynamickými koly z lehké hliníkové slitiny poskytne energii na ujetí více než 500 kilometrů na jedno nabití. Díky 800V architektuře přitom vůz umí využít dobíjecí výkon až 350 kW, takže z 10 na 80 % kapacity se nabije za méně než 20 minut.

Plně vybavený přívěs na míru

Další výhodou výkonné sady akumulátorů je inovativní funkce V2L, která poskytuje téměř nevyčerpatelný zdroj energie pro nejrůznější elektroniku a spotřebiče. Zásuvky jsou k dispozici uvnitř vozu i zvenku, takže lze elektřinu čerpat jak za jízdy, tak po zaparkování. Díky speciálnímu adaptéru lze připojit třeba notebook, kávovar, fén, elektrokolo nebo i celý karavan.

Pro příjemné bezemisní kempování představil Hyundai ve Švédsku dokonce speciálně vyvinutí obytný přívěs Camp Zero s minimalistickým designem a aerodynamickými tvary. Vyniká mimo jiné hmotností pouhých 520 kg a je dokonale přizpůsoben pro použití právě s elektromobilem IONIQ 5, který ho zvládne kompletně napájet. V interiéru přitom nechybí indukční varná deska, kávovar, rychlovarná konvice, chladnička s mrazákem, audio systém nebo efektní osvětlením pro vytvoření nezapomenutelné atmosféry během letních nocí.

Související příspěvky
Novinky

IONIQ 5 N v českých testech: Jede brutálně a bude vás bavit!

5 Mins read
IONIQ 5 N je první elektrický model divize N. Jak je u jejích aut zvykem, nabízí řidičskou zábavu a současně odolnost a…
Novinky

Kona Electric v testech: Prostor a pohodlí za dobrou cenu

4 Mins read
Druhá generace elektromobilu z Nošovic se představila českým motoristickým novinářům. Zaujala je praktickým a pohodlným interiérem, dlouhým dojezdem spojeným s nízkou spotřebou…
Novinky

VIDEO: Druhý český N Day přilákal desítky ostrých Hyundaiů

2 Mins read
Milovníci vozů divize N se sjeli na mosteckém autodromu, aby se po roce opět setkali ve velkém stylu a naplno vyzkoušeli schopnosti…