Novinky

Hyundai STARIA je futuristické MPV pro rodinu i podnikání

Příjemnější a produktivnější čas na cestách. To slibuje nový model STARIA, se kterým Hyundai přináší pokrok a originalitu do segmentu MPV. K dispozici budou verze pro rodiny, podnikatele i vyloženě luxusní provedení Premium. Na český trh vůz dorazí ve druhé polovině roku 2021.

  • Nová řada MPV s futuristickým designem, působivou siluetou definovanou jedinou křivkou a čistými plochami karoserie
  • Vůz vytvořený způsobem „zevnitř ven“ s ohledem na zákazníky, pro něž je prioritou maximální využití vnitřního prostoru
  • Vrcholná verze nabídne luxusní vzhled i atmosféru díky exkluzivním materiálům a designu

Velkolepá zvenku i uvnitř

Ještě letos dorazí na vybrané trhy včetně České republiky nepřehlédnutelná STARIA kombinující praktičnost a komfort se špičkovým designem i technikou. Kromě základní řady se v Česku dočkáme i exkluzivní varianty Premium. Zatímco užitková verze nabídne konfiguraci o třech či šesti místech k sezení, varianta pro převoz pasažérů v pohodlí odveze až devět cestujících.

Inovativní využití vnitřního prostoru umožňují zejména bohatě dimenzované rozměry. Vůz je dlouhý 5253 mm, široký 1997 mm a rozvor náprav činí 3273 mm. Výška 1990 mm (a rovných 2000 mm v užitkové verzi) umožňuje nejen příjemné nastupování a vystupování, ale i snadný pohyb uvnitř vozu. Velikost nákladového, resp. zavazadlového prostoru závisí na konfiguraci sedadel. Například verze se třemi sedadly určená pro živnostníky, podnikatele a firmy nabízí objem téměř 5 m3 a prostor pro tři europalety najednou.

V následujících letech nabídku rozšíří řada specializovaných verzí, například reprezentační, sanitní nebo campingová. Počítá se také s ekologickými variantami, zpočátku nicméně bude vůz dostupný s vylepšeným turbodieselem 2.2 VGT o výkonu 177 koní a točivém momentu 431 Nm. Buď se šestistupňovou mechanickou převodovkou, nebo s osmistupňovým automatem. Vysokou úroveň jízdního komfortu zajistí víceprvkové zavěšení zadních kol.

Rodinné auto pro 21. století

STARIA nabízí futuristický a tajemný exteriér připomínající vesmírnou loď. Nejvýraznějším prvkem na přídi je úzké horizontální světlo pro denní svícení. Doplňují ho nízko umístěné světlomety a široká maska s jedinečnou mřížkou. Inspirací pro návrh aerodynamické siluety byl pohled z vesmíru na světlo obklopující horizont Země při východu Slunce.

Záď s přitažlivými vertikálními svítilnami a širokým zadním oknem má jednoduchý a čistý vzhled. Zadní nárazník je umístěn velmi nízko pro snadnou manipulaci se zavazadly nebo nákladem. Na motiv vesmírné lodi odkazují také rozměrná panoramatická okna protažená níže než obvykle. Uvnitř vozu toto řešení současně zlepšuje výhled a umocňuje dojem otevřenosti. Celkový pocit prostornosti, inspirovaný tradičním korejským architektonickým stylem hanok, umožňuje cestujícím vnímat propojení mezi vnitřním prostorem a venkovním prostředím.

STARIA bude k dispozici v osmi různých barvách karoserie: Abyss Black Pearl, Creamy White, Graphite Gray Metallic, Moonlight Blue Pearl, Shimmering Silver Metallic, Dynamic Yellow, Olivine Gray Metallic a Gaia Brown Pearl.

Cestování jako příležitost k odpočinku

Vzdušný interiér modelu STARIA, inspirovaný luxusními salonky na výletních lodích, poskytuje cestujícím prostor pro relaxaci, v němž načerpají nové síly. Nabídne také mimořádné množství různých odkládacích a úložných prostor. Přístrojová deska zaměřená na řidiče má podobně futuristický vzhled jako celý vůz. Přispívá k tomu mimo jiné 10,25“ přední displej, středová konzola s dotykovým ovládáním nebo elektronický volič převodovky. Digitální panel přístrojů je umístěný v horní části přístrojové desky a ponechává řidiči ničím nerušený výhled.

Mezi bezpečnostními a asistenčními systémy samozřejmě nebude chybět autonomní nouzové brzdění nebo aktivní sledování mrtvého úhlu, k dispozici ale budou i některé unikátní systémy z dílny Hyundai. Například v situaci, kdy se cestující snaží otevřít elektricky ovládané boční dveře, zatímco zezadu se přibližuje jiné vozidlo, zabrání jejich otevření asistent pro bezpečné vystupování. Díky vnitřní širokoúhlé kameře mohou rodiče dohlížet na děti a domácí mazlíčky na zadních sedadlech a funkce zesilování hlasu pomocí reproduktorů všem cestujícím zajistí pohodlnou komunikaci.

Při volbě interiéru bude možné vybírat z následujících barev a dvoubarevných kombinací: černá, černá a béžová, černá a modrá. Verze Premium nabízí další varianty v odstínu šedá a hnědá, případně šedá a světle šedá.

Luxus a prostor

Vrcholná verze STARIA Premium se od ostatních variant bude odlišovat exkluzivními stylistickými prvky a vylepšeným interiérem. V inovativně řešeném devítimístném provedení lze sedadla ve druhé řadě otočit čelem k pasažérům ve třetí řadě, takže spolu cestující mohou pohodlně konverzovat a udržovat při tom oční kontakt nebo například hrát hry. Sedmimístná verze zase umožňuje nastavit prostorná sedadla ve druhé řadě do relaxační polohy s optimální oporou těla.

Atmosféru luxusu zajistí spojení prémiové výbavy s exkluzivními materiály a povrchovými úpravami. Ambientní osvětlení s výběrem ze 64 barev kombinuje dokonale sladěné přímé i nepřímé osvětlení přístrojové desky, podlahy, výplní dveří a zavazadlového prostoru.

Zvenku umocňují dojem chromované doplňky v odstínu mosazi, která je kromě loga Hyundai rovněž na kolech, vnějších zpětných zrcátkách, rámečcích světel a klikách. Exkluzivně navržená 18“ kola zdobí motivy diamantu, zadní sdružené svítilny vrcholné verze používají jedinečný design parametrických pixelů a specifické ozdobné prvky.

Související příspěvky
Novinky

IONIQ 5 N v českých testech: Jede brutálně a bude vás bavit!

5 Mins read
IONIQ 5 N je první elektrický model divize N. Jak je u jejích aut zvykem, nabízí řidičskou zábavu a současně odolnost a…
Novinky

Kona Electric v testech: Prostor a pohodlí za dobrou cenu

4 Mins read
Druhá generace elektromobilu z Nošovic se představila českým motoristickým novinářům. Zaujala je praktickým a pohodlným interiérem, dlouhým dojezdem spojeným s nízkou spotřebou…
Novinky

VIDEO: Druhý český N Day přilákal desítky ostrých Hyundaiů

2 Mins read
Milovníci vozů divize N se sjeli na mosteckém autodromu, aby se po roce opět setkali ve velkém stylu a naplno vyzkoušeli schopnosti…