Novinky

5 nejzajímavějších faktů o IONIQ 5

Představení revolučního elektromobilu IONIQ 5 je pro Hyundai velká událost a přináší tolik novinek, že čtení oficiálních materiálů zabere i několik zimních večerů. Pokud vás IONIQ 5 zaujal, ale večery raději trávíte s rodinou, tady je pět nejdůležitějších věcí, které byste měli vědět.

1. Je to fakt velké auto

Na první pohled možná vypadá jako větší městský hatchback, ve skutečnosti však jen šikovně maskuje své rozměry. Od nárazníku k nárazníku měří přes 4,6 metru, takže je delší než i30 kombi. Rozvorem kol rovných 3000 milimetrů dokonce výrazně překonává i sedmimístné Santa Fe. Objem kufru? Skvělých 531-1591 litrů a další desítky litrů jsou pod přední kapotou.

2. Uvnitř se klidně vyspíte

Skladný elektrický pohon, extra dlouhý rozvor a vzdušná karoserie znamenají, že si designéři mohli skutečně vyhrát s vnitřním prostorem. Přední sedadla lze sklopit do odpočinkové polohy s opěrkou nohou, úplně jako v první třídě v letadle. Zadní sedadla jsou posuvná až o 135 mm a posouvat lze dokonce i pohyblivý středový ostrůvek s držáky nápojů a nabíječkami.

3. Nabije vám telefon i kolo

Díky 800V architektuře je možné dobít baterie auta z 10 na 80 % za pouhých 18 minut. S pomocí inovativní funkce V2L však jako výkonná nabíječka slouží i samotný IONIQ 5. Můžete tak jednoduše napájet své elektrokolo, skútr nebo třeba vybavení na kempování. A v nouzi dobijete dokonce i jiný elektromobil. Svá zařízení navíc můžete z několika zásuvek nabíjet nejen při stání, ale klidně i za jízdy.

4. Je rychlý a silný

IONIQ 5 můžete mít třeba s pohonem zadních kol a výkonem 170 koní, ale také jaké čtyřkolku se dvěma elektromotory o výkonu 347 koní, která zrychlí z nuly na 100 km/h za 5,2 sekundy – skoro o sekundu rychleji než i30 N Project C. Maximální dojezd na jedno nabití je téměř 500 km a můžete dokonce táhnout i přívěs, a to o hmotnosti až 1,6 tuny.

5. Překonává očekávání

IONIQ 5 kombinuje tradiční silné stránky vozů Hyundai (prostornost, praktičnost, bohatá výbava) s originálním designem a špičkovými technologiemi. A zákazníci na to slyší. Jen za první týden si připsal téměř čtvrt milionu předobjednávek, čímž trojnásobně překonal očekávání. Více než 3000 kusů speciální edice Project 45 bylo prodáno během 24 hodin od premiéry.

Více informací o IONIQ 5, včetně jeho ceníku a konfigurátoru, najdete zde.

Související příspěvky
Novinky

Kona Electric v testech: Prostor a pohodlí za dobrou cenu

4 Mins read
Druhá generace elektromobilu z Nošovic se představila českým motoristickým novinářům. Zaujala je praktickým a pohodlným interiérem, dlouhým dojezdem spojeným s nízkou spotřebou…
Novinky

VIDEO: Druhý český N Day přilákal desítky ostrých Hyundaiů

2 Mins read
Milovníci vozů divize N se sjeli na mosteckém autodromu, aby se po roce opět setkali ve velkém stylu a naplno vyzkoušeli schopnosti…
Novinky

Ostrý IONIQ 5 N v recenzích: Konečně vzrušující elektromobil!

4 Mins read
Oficiální premiéra sportovní verze IONIQ 5 od divize N se rychle blíží, už před ní však vybraní motorističtí novináři z Evropy i USA…